bbereny2012-ben államosítással vették el a megyei önkormányzattól, 2016 óta üresen áll.

„Tájékoztatjuk, hogy a Balatonberényi gyermeküdülő jelenleg is a Magyar Állam tulajdonában áll. Társaságunk 2019. év végén megkezdte az üdülő ingatlanok értékesítését, melynek részét képezi a Balatonberényi üdülő is. Nevezett ingatlan értékesítésének előkészítése folyamatban van, várhatóan ez év első negyedévében, az erre vonatkozó döntést követően kerülhet sor az Elektronikus Árverési rendszeren keresztül történő értékesítésére.”

Ezt a választ kaptuk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től (MNV), miután a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjének helyzetéről kérdeztük az állami céget.

A válasz szinte szó szerint megegyezik azzal, amit bő két éve, 2017-ben , és előtte egy évvel, 2016 augusztusában kaptunk az MNV-től, hasonló érdeklődésünkre. Vagyis az elmúlt három és fél évben semmi sem történt.

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött , nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

Információink szerint az új városvezetés távlati tervei között szerepel, hogy megpróbálják megszerezni az üdülőt, de konkrétumokat még nem tudunk.

(Nyugat.hu)

Hirdetés