benzinA 480 forintos hatósági üzemanyagár miatt már több tucat kút bezárni kényszerült, és ott, ahol még nyitva vannak, sokan inkább beütik a hatósági árat a külföldieknek is, hogy elkerüljék a feszültséget – jelezte az ATV Híradónak Egri Gábor.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: „Nagyon-nagyon-nagyon nehéz helyzetben vagyunk, rendkívüli módon el vagyunk keseredve a szabályozórendszer átláthatatlansága miatt, a veszteségek miatt, amik nap mint nap érnek minket az értékesítés révén, hiszen ugyanazon az áron kell eladnunk, mint amin beszerzünk, mínusz fuvarköltség, és a támogatás nem fedezi a kiadásainkat.”

Egri Gábor szerint az árstop miatt több tucat kút kényszerült bezárni. A kettős árazás is problémát okoz, nehéz ugyanis ellenőrizni a jogosultságot, és a feszültséget elkerülendő, szinte mindenkinek hatósági árat ütnek be a pénztárgépekbe.

A kettős magyarországi üzemanyagár az Európai Bizottság pénteki tájékoztatóján is szóba került az RTL Klub kérdésére, és a testület szóvivője azt mondta a magyar kormányzati érvekre, hogy az ukrajnai háború nem lehet indoka az uniós állampolgárok diszkriminációjának. Ezzel arra utalt, hogy mind a Technológiai és Ipari Minisztérium, mind Orbán Viktor kormányfő gyakorlatilag ezzel indokolta azt, hogy miért kell fenntartani a külföldi forgalmi engedélyű gépjárművek számára a hatóságinál sokkal magasabb, piaci árat.

A kettős árazás kapcsán a Bizottság a héten levélben szólította fel a magyar kormányt, hogy egyelőre függessze azt fel, illetve adjon magyarázatot a döntésre.

A kormányfő egyébként a péntek reggeli rádióinterjúban azt jelezte, hogy szeretné meghosszabbítani a július elsején lejáró árstop intézkedéseket, de még konzultációkra van szükség. Emellett azt már bejelentette, hogy a múlt hétvégi kormányzati jelzéssel ellentétben mégis jogosultak lesznek a kkv-k a rezsicsökkentés keretében benne maradni és a konkrét rendeletet e hétvégére ígérte, igaz az még mindig nem jelent meg.

(Portfolio.hu)

Hirdetés