parkEgybehangzó értesülések szerint változnak a parkolási szabályok Budapesten. A Kúria a fővárosi parkolási rendelet két pontját is törvényellenesnek minősítette, és ez számos parkolási bírság miatt folyamatban levő eljárást érinthet – írja az InfoRádió.

A fővárosi parkolási szabályokkal összefüggő bírói kifogás eredetileg egy mozgáskorlátozott utólagos jegybemutatásának ügyét vitte a legmagasabb fórumra, a Kúria pedig döntésével megsemmisítette a fővárosi rendelet két pontját is.

Az egyik szerint a nem jól látható helyen lévő parkolási jegyet a kiszabott bírság elkerülése érdekében az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapos, jogvesztő határidőn belül lehet csak bemutatni, ez a szabály már nem él.

Szintén törölték azt a kitételt is, amely a parkolójegy utólagos bemutatását naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal tette lehetővé, azt is csak akkor, ha az adott gépjárműre nincs harminc napnál régebbi, jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott pótdíjtartozás.

Korábban az InfoRádió annak próbált utánajárni, hogy miért csak egy hónapban egyszer lehet utólag bemutatni, a főszabály szerint ugyanis, ha valaki önhibáján kívül egy hónapban többször is - véletlenül - kapott felszólítást, akkor csak egyszer élhetett ezzel a lehetőséggel.

Többen jelezték, az is problémát okozott, hogy a parkolás megkezdésekor, a rendeletben előírt 5 percen belül, elment megkeresni a parkolóórát, illetve a telefonszámot, amire az sms-t kell küldeni, viszont ebben a rövid időszakban már meg is kapta a büntetést. Van, aki már a visszaigazoló üzenet megérkezése előtt megkapta a felszólító csomagot.

A Kúria a közzétett határozatában kitért arra is, hogy több, a budapesti második és harmadik kerületi bíróságon folyamatban lévő ügyet is felfüggesztettek.

Hirdetés