penzcsapA tartozásállomány 40 százaléka a rendőrség, börtönök, kormányhivatalok intézményeinél keletkezett.

Két hónap alatt, augusztusban és szeptemberben 20 milliárd forinttal emelkedett a költségvetési intézmények lejárt tartozása – írja a nepszava.hu. A portál az írja, a tartozás már meghaladja az 59,3 milliárd forintot, ami két és fél éves csúcs.Az első nyolc hónapban az államháztartás hiánya elérte a 2872 milliárd forintot, vagyis az egész évre tervezett összeg 91 százalékát. Idén az egészségügyi intézmények tartozása 35,6 milliárd forint. Eladósodásuk is gyorsult: csak augusztusban 6,4 milliárd forinttal nőtt a lejárt számlák összege, az előző hónapokban megszokott 3-4 milliárd forinttal szemben. A Magyar Államkincstár adatai szerint további három további gócpont van az államigazgatásban, amely akut finanszírozási válsággal küzd: a rendőrség, a büntetés végrehajtás, valamint a kormányhivatalok.

  • A rendőrség augusztus végén már 10,6 milliárd forinttal tartozott a beszállítóknak, és egyetlen hónap alatt bő kétmilliárd forinttal nőtt a lejárt számlák értéke.
  • A büntetésvégrehajtás további 4,1 milliárd forintnyi adósságról adott számot, ebből 1,8 milliárd élesedett be augusztusban.
  • A kormányhivatalok 3,3 milliárdos kifizetetlen számlaállománnyal küzdöttek, ebből az új tartozások 1,7 milliárd forintra rúgtak, vagyis itt is gyorsan nő a tartozás.

A portál szerint a helyzet tovább romolhat a következő hónapokban.

(Infostart.hu)

Hirdetés