mot_2013_01

A Magyar Önkormányzati Tükör c. havilap legújabb számának cikkeiből szemezgettünk. A teljes kiadványt letölthetik a cikkünk végén található linkek segítségével.

Költségvetési csapdában

Csapdahelyzetbe kerültek az önkormányzatok. Az új önkormányzati törvény szerint ugyanis nem lehet deficites költségvetést elfogadtatni a településeken. A polgármesterek jelentős része ugyanakkor azt hangoztatja: a rendes bevételekből nem jut jó néhány önkormányzati feladatra. Különösen a település-specifikus, és a rendkívüli kiadások fedezete hiányzik.

A kontroll kontrollja - Eddig csak előírták, mostantól kötelező

Mulasztásos törvénysértést követnek el a helyi és központi közigazgatás azon szereplői, amelyek kontroll rendszeréből hiányzik a kötelező külső értékelés. A nemzetközi normák követését a 193/2003-as számú kormányrendelet tette kötelezővé, eszerint az intézmények belső ellenőrzését ötévente független külső szervezettel kell átvilágíttatni. Ennek elmulasztása felett eddig szemet hunytak a hatóságok, ám mind az Állami Számvevőszék, mind a szaktárca az idei évtől számon kéri a külső értékelések elvégeztetését.

 

Letölthető kiadvány pdf

Hirdetés