aramA Nemzeti Közművek lapértesülés szerint átveheti az Elmű és az Émász veszteséges egyetemes lakossági szolgáltatását, amivel közel hárommillióra nőhet lakossági ügyfeleinek száma.

Még az idén bejelenthetik, hogy az NKM Nemzeti Közművek átveszi az Elmű és az Émász egyetemes lakossági szolgáltatását – írja a Világgazdaság. Ezzel az NKM Energia Zrt.-nek két és félszer annyi áramvásárló lakossági ügyfele lehet, mint most, azaz összesen 2,9 millió. Így a villamos energia hazai egyetemes szolgáltatásának 55 százalékát fogja ellenőrizni

A tevékenység átvétele elhúzódhat a jövő év derekáig, mivel egyebek mellett össze kell hangolni az NKM Energia és az Elmű-Émász informatikai rendszereit. A különbség nemcsak az átvevő és az átadó cégeknél alkalmazott megoldások között van, hanem abban is, hogy az Elmű-ÉMÁSZ informatikai rendszerét Németországból irányítják, az NKM-ét pedig helyben.

Az Elmű-Émász egyetemes ügyfélkörének átvételével egy tavaly 12,4 milliárd forint veszteséget termelő szolgáltatást kebelez be az állami cég. A tranzakció után kétszereplőssé váló egyetemes áramszolgáltatás kisebb szereplője az E.on marad a maga 2,4 millió ügyfelével. A tevékenység tavaly 10,2 milliárd forint veszteséget termelt a társaságnak.

(Napi.hu)

Hirdetés