tuz3Szakmai egyeztetést tart szeptember közepén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetése a kéményseprők képviselőivel. A megbeszélésen az ágazatban kialakult kaotikus helyzet megszüntetésének lehetséges módszerei kerülnek napirendre. A kéményseprőszakma átfogó javaslatcsomaggal készül a tárgyalásra, és ismételten felajánlja majd a segítségét az állami szervezetnek – értesült a Magyar Nemzet.

Továbbra iszűrzavar uralkodikabban a tizenöt megyében, ahol a kéményseprési feladatokat júliusban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke erről személyesen győződött meg Nógrád, Heves és Hajdú-Bihar megyében, a többi megye esetében a helyi szakemberek tájékoztatása alapján jutott erre a megállapításra. Az elnök hozzátette: nincs értelme, hogy korábbi terveinek megfelelően végiglátogasson minden helyszínt, ahol az OKF végzi a kémény-ellenőrzési szolgáltatást, mert szinte mindenütt ugyanazokkal a szabálytalanságokkal találkozna.

A szakszervezeti vezető úgy látja, a megyék zömében továbbra is kifogásolható munkakörülmények között dolgoznak a kéményseprők, és gyakran alapvető munkaeszközök is hiányoznak a szakemberek felszereléséből. Pedig az OKF-nek nyolc hónap állt a rendelkezésére ahhoz, hogy felkészüljön az új feladat ellátására a rábízott 1835 településen, és az adófizetők pénzéből még tavaly kapott 5,7 milliárd forintot erre a célra.

Vámos Csaba azt is tarthatatlannak véli, hogy az OKF gyakorolja a szakmai ellenőrzést saját maga felett. A kéménytisztítási és -ellenőrzési szolgáltatást ugyanis a kijelölt megyékben az OKF gazdasági ellátóközpontja végzi, míg a szakmai felügyeletet az OKF tűzvédelmi hatósága látja el. Így esélytelen, hogy a feltárt szabálytalanságok miatt a katasztrófavédelem megbírságolja saját magát – jegyezte meg a szakember, aki szerint ezt az állapotot mihamarabb fel kell számolni. A problémákat valószínűleg belátta az állami szervezet is, mindenesetre erre utal, hogy tárgyalóasztalhoz ül az OKF vezetése szeptember közepén a kéményseprő- szakma képviselőivel. Vámos Csaba elmondta, az egyeztetésen ismételten felajánlja szakmai segítségét az OKF-nek, és egy átfogó javaslatcsomaggal áll majd elő.

Mint emlékezetes, július elejétől a lakosságnak ügyfélként nem kell fizetnie a javarészt államosított kéményseprésért. Adózóként azonban mindenkinek a zsebébe kell nyúlnia, hogy állja a kéményellenőrzések költségeit, még akkor is, ha nincs is kéménye. Miután a költségvetés idén 5,7 milliárd forintot biztosított az OKF számára – 4,2 millió háztartással számolva –, egy családra évente 1360 forint kiadás jut. Összehasonlításképpen: eddig évente hozzávetőleg 1500 forintot kellett e célra fizetni, de csak a kéménnyel rendelkező ügyfeleknek, és a füstelvezetők ellenőrzése nem kétévente, hanem minden esztendőben megtörtént. Vagyis egy kétévente esedékes gázkéményvizsgálat a későbbiekben több mint 2700 forint terhet jelent az adózóknak, így az „ingyenes” felülvizsgálat tényleges költsége csaknem a duplája az eddigi kiadásnak.

Hirdetés