internet3Szóbeli megállapodás alapján, ingyen dolgoztatta az I. kerületi önkormányzat azt a céget, amely egyedüliként hajlandó volt a budai Várban internethálózatot telepíteni. Eddig tartott a szolgáltató türelme.

A műemléki védettségű területek és épületek miatt rendkívül körülményes engedélyeztetési eljárás előz meg bármilyen fejlesztést a Vár területén. Ezért egészen 2017-ig nem is volt ott vezetékes internet, mivel a szolgáltatóknak a gerinchálózat kiépítése nem érte meg. Aztán jött egy átfogó útrekonstrukció, melyhez kapcsolódva a VárTelecom nevű cég vállalta, hogy elkészíti az optikai gerinchálózatot – ezt az akkor regnáló fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás jelentette be.

Csakhogy az akkori városvezetés az előkészített szerződést sosem írta alá, és a 2019-ben megújított – immár ellenzéki – vezetésű önkormányzat sem foglalkozott az üggyel – írja az Index. A lap idézi a VárTelecom közleményét, amely szerint „a bekötésre irányuló szerződéskötés nem történt meg – szóbeli megállapodás történhetett”. Ráadásul mivel „a munkák elkezdéséhez az önkormányzat nem adott tulajdonosi hozzájárulást, így a bekötési munkálatok valójában engedély nélkül folytak”.

Az Index kereste az I. kerületi önkormányzatot, ahol azt állították, szándékukban áll kifizetni az általuk megállapított ellenértéket. Ám véleményük szerint „az az abszurd helyzet állt elő, hogy az önkormányzatnak saját költségén kellene elvégeznie a felmérést, hogy megállapítsa, milyen munka készült el, hogy ki tudjon fizetni egy céget, amely nem tudja bizonyítani a munkavégzését”.

A VárTelecom már múlt héten jelezte: amennyiben öt év után sem jut a pénzéhez a cég, lekapcsolják a hálózatról az érintett 300 lakást.

Hirdetés