parkolasTöbb cikkben is foglalkoztunk már a magyar építészetről szóló törvény koncepciójával, ami az épületekhez kapcsolódó parkolásban is tartogat változásokat. A parkolásra vonatkozó szabályok az OTÉK figyelembevételével a helyi építési szabályzatban kerülnek meghatározásra és az alábbiak szerint módosulnának.

A törvény a gépjármű-elhelyezések vonatkozásában két alapelvet kíván rögzíteni: a telken belüli parkolást kell előnyben részesíteni a közterületi parkolással szemben, és a helyi önkormányzatnak a helyi sajátosságok figyelembevételével kell meghatároznia a parkolók kialakításának rendjét.

Ez magában foglalhatja például egy belvárosi fejlesztésnél azt is, hogy nem kell parkolót létesíteni, ezzel is támogatva a tömegközlekedés térnyerését. Követelmény a fentiek mellett, hogy a felszíni parkolók fásításának jelenlegi szabályain szigorítani kell. Az elektromobilitási célok elérése érdekében szükséges elektromos töltőállomások létesítése magán- és közforgalmi parkolóhelyek esetében. Javasolt ezeknek a töltőállomásoknak megújuló energiaforrásokkal történő működtetése.

A magyar építészetről szóló törvény koncepciójának megtekintésére és a véleményezésre erre a linkre kattintva van lehetőség.

(Portfolio.hu)

Hirdetés