plakatSérti a jelöltek esélyegyenlőségét a választási kampányban, ha az önkormányzat narancssárga színekkel, a fideszes jelölt képe mellett hirdeti saját eredményeit – állapította meg az Összefogás beadványára jogerős határozatában a Kúria. A Kúria szerint az önkormányzati kampány is kampány, hiszen célja a választói akarat befolyásolása – írja a hvg.hu.

Sem az önkormányzat, sem a helyi lap nem reklámozhatja a város eredményeit a fideszes jelölt mellett, illetve a kormánypárt színvilágára hasonlító hirdetésekben – mondta ki a Kúria két, pénteken hozott végzésében. A legfőbb bírói fórum szerint ugyanis az önkormányzati kampány sérti a jelöltek és jelölő szervezetek közti esélyegyenlőség elvét. A konkrét ügyekben a Kúria Nyíregyháza önkormányzatát, illetve a Nyíregyházi Napló című helyi lapot marasztalta el, de a döntésnek országos jelentősége lehet.

Az önkormányzati kampány miatt eredetileg egy magánszemély tett panaszt (a Kúriához már a közös listán induló baloldali pártok fordultak), kifogásolva, hogy a város olyan plakátkampányba kezdett, amely mind megjelenésében, mind időzítésében a Fidesz jelöltjeinek kampányát erősíti. Az önkormányzat által kiadott Nyíregyházi Napló március 7-i lapszámában megjelent, az „önkormányzat eredményeit” három oldalon soroló cikkeket pedig kifejezetten politikai hirdetésnek tekintették.

A kifogásokat a helyi választási bizottság, majd fellebbezés után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is elutasította, mert úgy találták, attól, hogy az önkormányzati kampány narancssárga, még nem sérül a jelöltek esélyegyenlőségének elve. A baloldali pártok felülvizsgálati kérelmére viszont a Kúria megállapította: tévedés, hogy az önkormányzat tevékenysége nem minősül kampánynak, hiszen az alkalmas a választói akarat befolyásolására. Az NVB tévedett abban, hogy a hirdetéseknek semmi közük a választásokhoz, hiszen az önkormányzati plakátok egy része közvetlenül Petneházy Attila fideszes jelölt plakátjai mellé van kihelyezve, alapszínük narancssárga, így a két hirdetés „összefolyik”.

A Kúria indoklása szerint az államnak és az önkormányzatnak semlegesnek kell lennie a választási kampányban, vagyis nem vehetnek részt abban valamelyik jelölt mellett vagy ellen. Márpedig a konkrét ügyben az önkormányzat plakátjai „közvetlen befolyással bírtak” voltak a fideszes jelölt hirdetéseire. A Nyíregyházi Naplóban megjelent hirdetésekkel kapcsolatban a Kúria úgy találta: azok ugyan nem minősülnek politikai hirdetésnek, a fideszes jelölt programjáról szóló tudósítás mellé helyezve mégis sérthetik a jelöltek esélyegyenlőségét.

Információink szerint az Összefogás pártjai precedens értékűnek tartják a nyíregyházi esetet, és a Kúria döntésére hivatkozva minden ilyen, Fideszre hajazó önkormányzati hirdetést meg fognak támadni.

Hirdetés