eu55A kormány ajánlata az uniónak: maradhatnának a polgármesterek és a képviselők az egyetemi kuratóriumokban.

Államtitkári szinttől felfelé összeférhetetlennek nyilvánítaná az egyetemi kuratóriumi tagságot a kormány javaslatcsomagja, amit Navracsics Tibor már elküldött Brüsszelbe. Az uniós ügyekért felelős miniszter a Hír TV-nek, azt mondta, bízik abban, hogy nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz. A 24.hu azt írja, ez azt is jelenti, hogy a helyettes államtitkároknak, parlamenti képviselőknek és polgármestereknek nem kell lemondaniuk a kuratóriumi tisztségről.

„Mi most elküldtük a hivatalos ajánlatunkat is, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel. Másrészt a mandátum időtartamára vonatkozóan kétszer hatéves – tehát hat- és újraválasztható még egyszer hat évre – időtartamot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként” – mondta Navracsics Tibor a javaslatok részleteiről.

Ahogy arról beszámoltunk, január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónappal később, egy február 9-i kormányinfón jelentette be, hogy a miniszterek lemondtak az egyébként nagyon jól fizető kuratóriumi tagságukról.

(Telex.hu)

Hirdetés