lakotFél évszázad után Ferencvárosban tervbe vették az első ipari módszerekkel és ipari körülmények között épített, József Attila-lakótelep fejlesztését. A tervpályázatokat május végéig várják - mondta el a Rádió Orinet műsorában Bácsaki János polgármester. Szűcs Balázs, a IX. kerület főépítésze hozzátette: a győztes pályamunkát az elbírálást követően kiegészítik a lakosság igényeinek, ötleteinek figyelembevételével.

A József Attila-lakótelep mintegy 18 ezer lakosnak ad otthont Ferencvárosban. Az elmúlt években számos alkalommal okozott problémát az ott élőknek ezen terület meglehetősen elavult építési szabályzata, amely nem teszi lehetővé többek között sem az emeletráépítést, sem külső lift építését. A felmérések szerint azonban ezek az épületek csak műszakilag öregedtek el, statikailag alkalmasak lennének arra, hogy adott esetben a lapos tetőszerkezetet kihasználva, építsenek egy újabb könnyűszerkezetes emeletet. A ráépítés egyébiránt számos problémát is orvosolna - gyakori beázások, hőszigetelés - amelyet a lapostető okoz. Az új lakások pedig fedezhetnék a felvonó létesítésének költségeit - erősítette meg a tényeket Szűcs Balász, főépítész. A tervek között szerepel továbbá egy közösségi tér létrehozása, illetve a parkolási gondok orvoslása is.

Ennek típusa a tervezők fantáziájára van bízva, így lehet köztér, épület vagy akár park is. Amellett, hogy a pályázóknak van lehetősége kibontakozni, a lakók is kivehetik részüket a "tervezésből". Lakossági fórum keretein belül az ott élőknek, még a pályaművek leadása előtt volt alkalmuk előadni igényiket, így a tervezők ezek alapján nyújthatják be ötleteiket. A polgármester elmondta: mivel ezek a lakások magántulajdon részét képezik, az önkormányzat csak abban az esetben tud támogatást nyújtani a fejlesztésekre vonatkozóan, amennyiben a közösségi érdekek érvénybe lépnek.

Majd hozzátette, természetesen arányosan szeretnének hozzájárulni közppénzzel a munkálatokhoz.

A pályműveket május végig várják. Az elbírálás június 13-ra várható, amelyet követően egy kiállításra kerül sor, amelybe újra a lakóközösségé lesz a lehetőség észerevételek benyújtására. Ennek jelentősége, hogy ilyen módon a tervező megbízására már úgy kerül sor, hogy a lakosság igényeit közvetíteni tudják, hiszen a meglévő tervekbe bele kell építeni az összes olyan ötletet, amelyet az ott lakók megszavaznak. Ilyen módon a végleges tervek elkészűlését őszre, az új kerületi építésiszabályzatot pedig 2018. tavaszára várják- zárta szavait Szűcs Balázs.

A lakótelepet tehát nem az önkormányzat újítja fel, de megteremti a szabályos felteleket a fejlesztésekre - tette hozzá Bácskai János polgármester.

Hirdetés