szigetfesztAz elmúlt évek gyakorlatát folytatva idén is kint lesz a Szigeten számos közigazgatási szerv, többek között Budapest Főváros Kormányhivatala is. A Rádió Orienten Domokos Péter főigazgató elmondta, az ilyen jellegű rendezvényeken mindenképpen érdemes jelen lenni, hiszen minden hasonló esemény remek alkalom arra, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a közigazgatást. A kormányhivatal a tavalyi évnél is színesebb kínálattal, valamint számos izgalmas kiegészítő programmal készül.

Idén harmadszorra települ ki a kormányhivatal a Szigtre. Domokos Péter elmondta, igyekeznek olyan arculattal és tematikus programokkal megjelenni a rendezvényen, ami egy szigetlakó érdeklődését fel tudja kelteni.

A 2016-os és 2017-es évhez képest újdonság, hogy a szokásos helyszín mellé immár beparkol a mobil ügyfélszolgálat is, vagyis a kormányablak busz, így rögtön ügyintézésre is lehetősége nyílik majd a fesztiválozóknak.

A főigazgató hozzátette, ez külön jól jöhet, hiszen minden évben rengeteg okmányt (személyi igazolványt, lakcímkártyát, jogosítványt, útlevelet) veszítenek el a különböző rendezvényeken, most viszont akár helyben felvetethetik a jegyzőkönyvet és pótolhatják a szükséges okmányokat azok, akik így jártak. Mint ismertette, csak a tavalyi Balaton Sound és VOLT fesztivált követően 147 személyi okmányt juttattak vissza a tulajdonosához.

Népszerűsítik az ügyfélkaput is, az érdeklődők szakemberek segítségével tudnak regisztrálni akár azonnal is, hiszen az elektronikus közigazgatás egyre elterjedtebb, és jó, ha a fiatalok is minél hamarabb megismerkednek vele.

A tematika összeállításával kapcsolatban a szakember elmondta, 1-3 napos programok cserélődnek majd, de vannak fix elemek is.

Már a VOLT-on is nagy sikere volt például az Egészség Szigetének, itt az alapvető higiéniás kérdések kerülnek a középpontba, és „hatóságilag ellenőrzik” is a szigetlakókat.

Bemutatásra kerülnek például a tudatmódosító szerek veszélyei: lesz „részeg szemüveg”, amelyet felvéve arról szerezhetnek tapasztalatot a fiatalok, hogy mennyiben lát máshogy egy alkoholos befolyásoltság alatt álló személy, illetve alkohol szondát is lehet majd fújni, amiből kiderül, mennyi alkoholmennyiség hogyan kerül megjelenítésre egy ilyen vizsgálat alkalmával, melynek a célja a játékos prevenció.

A védelmi igazgatási szervek jóvoltából lehet majd gázmaszkot próbálni, megismerkedhetnek az érdeklődők az országosan kiemelt védelmi vagy zöldövezeti területekkel, és kitölthetnek totót, ami általános tájékozottságukról ad majd képet. A programpont célja elsősorban az, hogy megmutassák, egy esetleges vis maior vagy katasztrófahelyzetben mi a lakosság és mi a hatóság feladata és szerepe, valamint a világszerte egyre növekvő terrorizmus miatti lehetséges vész-forgatókönyvekbe is bepillantást nyerhetnek a kíváncsiak.

Lesz szakember a hatósághoz tartozó jogi területeken is, különös tekintettel az áldozatsegítéshez tartozó kormányhivatali feladatokra, például megmutatják mi a teendő, ha bántalmazásról szerzünk tudomást a környezetünkben, vagy akár mi magunk válunk áldozatává hasonlónak, valamint pszichológus is rendelkezésre áll majd.

Jelen lesz a Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály és a Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály, lehet majd orto fotókat nézni és térképen elhelyezni.

Folyamatosan futnak majd a JOBb itthon programok, lesz CV-írás, tanácsadás, álláskeresési tippek.

Kint lesz a Fogyasztóvédelem, a NAV, Természetesen ajándék is várja az érdeklődőket.

Domokos Péter rámutatott: a kitelepülés legfontosabb célja a közigazgatásba vetett bizalom erősítése egyrészt az elektronikus közszolgáltatások népszerűsítése, másrészt a hivatali munka bemutatása révén.

Hirdetés