szentkirlyi a 1A nyugdíjasok 2023-ban is számíthatnak a kormányra – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookra feltöltött videójában.

Az új év újabb nyugdíjemelést hozott; január 1-jétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak – mondta a kormányszóvivő. Ez átlagnyugdíjnál havi 27.120, illetve a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve évi 352.560 forintos emelést jelent.

A kormány a mostani emeléssel megelőlegezi az idénre becsült inflációt, ami a háború és a brüsszeli szankciók miatt jóval magasabb, mint az előző években volt – folytatta. Közlése szerint ennek az az oka, hogy a brüsszeli szankciók felhajtják az inflációt, és ezzel együtt egész Európában nőnek az energia- és élelmiszerárak.

Ha a becsültnél magasabb lenne a valós infláció, akkor ahogyan tavaly megtették, idén is ki fogják egészíteni a nyugdíjakat – ígérte Szentkirályi Alexandra. Sőt, a nyugdíjasok megélhetését nemcsak az inflációt követő nyugdíjjal, hanem az élelmiszerár-stopokkal és a rezsicsökkentéssel is segítik.

A magyar rezsicsökkentés Európában egyedülálló, nélküle a gázért és az áramért a többszörösét kellene fizetniük az időseknek is – mondta Szentkirályi Alexandra. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok legalább 181 ezer forintos támogatást kapnak a kormánytól minden egyes hónapban.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a szankciós áremelkedésektől az élelmiszerár-stoppal védik a nyugdíjasokat, amit a kormány április végig fenntart.

Hirdetés