tallaiaA jelenlegi veszélyes időkben nemzetgazdasági érdek, hogy ösztönözzük az ország kitettségét csökkentő, az önellátást erősítő beruházásokat – jelentette ki Tállai András a Klimex Medical Kft. új egészségipari beruházásának átadó ünnepségén, Veresegyházon.

A miniszterhelyettes kiemelte: a kormány célja, hogy a járványhelyzet után és az elhúzódó háború alatt is erősítse a magyar gazdaság ellenállóképességét és válságállóságát.

Az államtitkár felhívta a figyelmet: fenntartható gazdasági növekedést csak fegyelmezett gazdálkodással érhetünk el. A 2010-be hivatalba lépő polgári kormány ezért a munkaalapú gazdaságpolitikára és a gazdasági szereplőkkel való együttműködésre helyezte a hangsúlyt. A miniszterhelyettes emlékeztetett: az elmúlt évtizedben a GDP-arányos adóterhelést 40-ről 34%-ra csökkentettük, ma Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, és a személyi jövedelemadó terén is dobogósak vagyunk. A kormány jelentősen csökkentette a feketegazdaság mértékét, azaz a be nem fizetett áfa arányát 22%-ról 5%-ra javította. Tállai András rámutatott: a magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikere, mára elért válságállósága nem pusztán kormányzati, hanem a gazdasági szereplőkkel közösen elért eredmény. A magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére is 4,6 százalékos növekedést ért el tavaly, az utóbbi 10 év mindegyikében nőttek a reálbérek, a nyugdíjak vásárlóereje 20%-kal nőtt – ismertette az államtitkár. Mint mondta: a kormány céljai közé tartozik a magas foglalkoztatottság megőrzése, a költségvetési hiánycél és az államadósság mérséklése, az infláció egyszámjegyűre szorítása – tette hozzá Tállai András.

A miniszterhelyettes ismertette: a kormány a Covid-világjárvány idején indította el az Egészségipari Támogatási Programot, amelynek célja a magyar egészségipar önellátásának megerősítése volt. A projekt keretében országszerte 87 milliárd forintnyi egészségipari beruházás valósult meg. Tállai András a Klimex Medical Kft. fejlesztéséről szólva elmondta: a cég az ágylámpasávok tekintetében ma is 60%-os részesedéssel rendelkezik a hazai piacon. A 690 millió forintos beruházásának köszönhetően a vállalat a gyógyászati gáz piacán is hasonló pozíciókat érhet el, miközben biztosítja Magyarország importfüggetlenségét is, amely a magyar egészségbiztonság szempontjából nemzeti érdek.

(Pénzügyminisztérium)

Hirdetés