balatoni1Folyamatosan aktualizálják a Balaton Kiemelt Térség 2021-2027 évekre szóló területfejlesztési programjának végrehajtását.

Az úgynevezett Balaton program célja, hogy lefektesse a társadalmi érdekszövetségen nyugvó térségfejlesztés, végső soron pedig egy konszenzusos társadalmi egyezségre épülő balatoni élet alapjait. Ahogy a dokumentum fogalmaz, mindez a helyi társadalom hosszútávú boldogulását, az ember és környezete érzékeny egyensúlyának megteremtését és az ország nemzeti kincse, a Balaton jövő nemzedékek számára történő megőrzését szolgálja.

A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén kezdeményezték a módosított végrehajtási terv szakpolitikai és társadalmi egyeztetését. A HelloVidék most megmutatja a dokumentum fontosabb iránymutatásait, elképzeléseit és terveit is.

A Balaton Kiemelt Térség hosszútávú természeti és társadalmi fenntarthatósága nemzeti érdek, így a területi tervezés megfogalmazott elvei szerint ezáltal a térséget érintő fejlesztési beavatkozások „csak a legnagyobb körültekintéssel, a jövő nemzedékek iránt viselt lelkiismereti felelősséggel tervezhetők és hajthatók végre”. A szakértők szerint arra való tekintettel, hogy a Balaton ökológiai rendszere és az ahhoz kapcsolódó társadalmi működés egy érzékeny és sérülékeny térbeli egységet alkot, a 21. század globális kihívásaira adandó regionális és lokális válaszok partnerségi alapokon történő megfogalmazása és végrehajtása nem csupán versenyképességi, hanem történelmi kérdés is.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés