kulcsSok fővárosi lakos szeretné, ha több bérlakással oldanák meg az önkormányzatok a lakhatási gondokat, azt viszont már jóval kevesebben, hogy a bérleti díjakba is központilag beleszóljanak. A Závecz Research kutatást végzett arról, hogy mit gondolnak a budapestiek a lakhatási kérdésekről, és milyen megoldásokat támogatnának - írja a24.hu.

A legtöbben több bérlakást szeretnének

Egy ország lakáspiacának fontos része a bérlakási szegmens, nem véletlen, hogy itthon is újra és újra előkerül ez a téma, egyes kerületekben pedig bérlakások építésére is vállalkozik az önkormányzat. Az újak mellett természetesen a meglévők felújítására is lenne igény, a közel 4 ezer üresen álló főváros önkormányzati lakást ugyanis többnyire az állapota miatt nem tudják kiadni. A Závecz Research a 24.hu számára készített felmérésében 800 budapesti lakost kérdezett meg a bérlakásokkal, illetve a bérleti díjakkal kapcsolatban. Sokan közülük támogatnák az önkormányzat által fenntartott bérlakásokat, a bérleti díjakkal szabályozásával kapcsolatban viszont jobban megoszlanak a vélemények. 

A válaszadók 73 százaléka gondolta úgy, hogy a kerületi önmkormányzatoknak több bérlakást kellene fenntartani, 19 százalékuk volt ellentétes véleményen, a maradék 8 % meg nem válaszolt.

Hasonló volt a budai és a pesti lakosok válasza erre a kérdésre, a Pesten lakók 74, míg a budaiak 73 százaléka szerint lenne szükség több bérlakásra. A korcsoporortos felosztásból jól látszódik, hogy az idősebbek nagyobb arányban támogatnák ezt a lakhatási formát, a 60-nál idősebb válaszadók 86 százaléka, a 40-59 év közöttiek 71 százaléka, illetve a 18-39 évesek 65 százaléka támogatná, ha több bérlakást tartanának fent a kerületek. 

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy helyesnek tartanák-e, ha külön adót vetnének ki azokra, akiknek több mint félmilliárd forintot meghaladja az ingatlanvagyona és ebből a bevételből építenének bérlakásokat. A válaszadók 75 százaléka helyeselné ezt az intézkedést, 21 százalékuk viszont nemmel válaszolt a kérdésre.

Mi legyen a bérleti díjakkal?

A megkérdezetteknél nagyobb arányban voltak olyanok, akik nem szeretnék, hogy a főváros határozza meg a bérleti díjakat.

A válaszadók 47 százaléka nem szeretné, hogy a főváros beleszóljon a bérleti piacba, 45 százalékuk viszont támogatná ezt.

Vélhetően a lakástulajdonosok többsége, illetve azok is, akik kevésbé hisznek a túlzott központi szabályozásban válaszoltak nemmel erre a kérdésre. Míg a támogatók között valószínűleg sokan lehettek olyanok, akik túl magasnak tartják a jelenlegi bérleti díjakat és ezzel a piaci beavatkozással szeretnék azokat csökkenteni.

Hirdetés