bp0Az atlétikai stadionnak köszönhetően a Közvágóhídnál egy homokos plázs épül a Duna mentén, a Római-parton pedig szabadstrandot alakít ki az önkormányzat, hogyha a Duna vízminősége hosszútávon és egyenletesen jó marad. A népegészségügyi központ szerint nincsenek pontos vízminőségi adatok a két területre, a civilek szerint azonban már a mostani körülmények között is jöhetne a strand, csak be kellene vezetni egy újítást.

Utoljára 1973-ban lehetett fürdeni a Dunában Budapesten, de most a javuló vízminőségnek és az erősödő önkormányzati és civil szándéknak köszönhetően igen közel került hozzá Budapest, hogy néhány éven belül két ingyenes folyóparti strandja is legyen, mégpedig két igen jó adottságú területen, sőt, egy harmadik, nemrég bezárt fürdő is visszanyisson:

  • Júniusban a Római-parton tartott egynapos tesztfürdőzést a Fák a Rómain civil csoport és a Valyo Egyesület, és az akkori, fideszes vezetésű óbudai önkormányzat megígérte, hogy szabadstrandot alakít ki a Rómain.
  • A Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi  önkormányzat egyebek mellett azt szabta az atlétikai stadion megépítéséhez feltételül, hogy nyisson vissza a korábban népszerű Vituki strand. A feltételeket a kormány már el is fogadta.
  • A IX. kerület sajtóosztályától pedig azt is megtudtuk, hogy az atlétikai stadion mellett egy homokos plázst is kialakítanak majd a Duna-parton.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés