alkalmazottSe luxusadó, se áfacsökkentés és még mindig nem tudjuk, hogyan is fogunk havi kétszer ingyen készpénzt felvenni – írja a Népszabadság.

Választási költségvetéshez választásra hangolt adótörvény dukál – első ránézésre a kormányzat minden olyan intézkedést igyekezett elkerülni a jövő évi tervekben, amelyben a terhek növelésének a szikrája is fellelhető.

Így aztán, ahogyan az várható volt, az immáron a parlament honlapján is fellelhetőkormányzati javaslatban szó nincs a korábban oly sokat emlegetett luxusadóról, igaz, a hús áfájának csökkentéséről sem – bár természetesen az nem kizárható, hogy lesz olyan képviselő, akinek valahogy mégiscsak eszébe jutnak ezek az elképzelések a parlamenti vita során.

A hivatalos kommunikáció értelemszerűen nem is ezekre koncentrál, a jövő évi adóváltozások leginkább hangsúlyozott eleme a családi kedvezmény lett. Giró-Szász András kormányszóvivő elmondása szerint a pénteken benyújtott törvényjavaslat azt bizonyítja, hogy nem kellenek már nagy módosítások az adórendszerben, sikeres az egykulcsos szja, és most a kormány a kiskeresetűek adócsökkentésének éve is lesz – ám ez utóbbi csak részben igaz. És nem csupán azért, mert nehéz változatlannak mondani azt az adórendszert, amelyet egy 185 oldalas javaslatban igazítanak ki. Azért is, mert – mint megírtuk – a legjobban az átlagosan vagy a felett kereső nagycsaládosok járnak – a háromgyermekeseknél akár több mint 50 ezer forinttal is emelkedhet a havi jövedelem. Hozzá kell tenni: most annyi kedvezményt kapnak ők is, mint amennyit eddig a náluk is jobban keresők, akiknél a nettó nem annyival nő, de eddig se volt kevés.

A kedvezmények és mentességek egymás után sorakoznak a javaslatban, amelyben a leginkább érdekes az, ami kimaradt belőle. Például: nem emelkedik az inflációnak megfelelően a jövedéki adó sem a cigarettáknál, sem a szeszes italoknál – pedig azért itt lehetett volna bevétel. (Az egyetlen inflációkövető emelés a cégekben biztosítás nélkül lévők kötelező járulékának emelése, itt  2,5 százalékkal emelik a díjat – viszont gyorsan mentesítik a nyugdíjasokat ennek megfizetése alól, jelentős kedvezményt adva a vállalkozó kedvű időseknek. Így csak a háztartásbeliekre vonatkozik az emelés: tulajdonképpen ennyi a díja annak, ha valaki egészségügyi ellátást szeretne Magyraországon, de nincs semmilyen megfelelő jogviszonya.) 

De nem esik egy szó sem a tranzakciós illetékről sem, vagyis arról, hogy miként biztosítja a kabinet a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt 150 ezer forintig. (Pontosabban: egy szó esik – az illeték ellenőrzésének hatékonyságára hivatkozva az adóhivatal jogot kap arra, hogy belenézzen a számviteli szoftverekbe is).

Mindez egyébként azt is jelenti egyben, hogy vagy külön törvényben rendelkeznek az alapszámláról, vagy pedig szintén külön törvényben kötelezik a bankokat, hogy biztosítsák a szolgáltatást az ügyfeleknek. Ugyanakkor az is érdekes, hogy nincs benne a törvényben a bankkártyás fizetések illetékmentessége sem – pedig korábban olyan biztosnak látszott legalább ennek a bevezetése. 

Főbb változások 2014-től

- A gyermekkedvezmény levonható az egyéni járulékokból is, amennyiben az adó erre nem elegendő

- Illeték szempontjából a házastárs is közeli hozzátartozó lesz (a vagyonátruházás illetékmentes)

- A termőföld is illetékmentesen lesz eladható 15 év tulajdonjog után (ahogy a lakások most)

- Adómentesen engedhetik el a hitelt a bankok (eddig az adósnak ez jövedelem volt)

- A cégbírósági bírság (felügyeleti illeték) duplájára, 100 ezer forintra nő

- Emelkedik 6660 forintról 6810 forintra a vállalkozásoknál a nem biztosítottakra fizetendő fix járulék. Ezt azonban már a nyugdíjasoknak nem kell megfizetni.

- A nem jelentős hiba (mérlegfőösszeg 2 százaléka vagy egymillió forint alatti eltérés) az éves adóbevallással javítható

- A 2014-től felvett beruházási hitel kamatának 60 százaléka (az eddigi 40 helyett), maximum 6 millió forint lesz nyereség-adókedvezmény. Jövőre már a szoftvervásárlás is elszámolható beruházásként.

- A leányvállalatok K+F tevékenysége is elszámolható az anyacégnél kedvezmény alapjául

- Az étteremben a céges bankkártyás fizetés estén nem kell áfás számlát kérni (nyugtával is elszámolható a reprezentáció)

- Előre kell kifizetni az energiacégek adóját

- 2018-ig fennmarad a fordított adózás a gabonaszektorban

- Elektronikus nyugtát is ki lehet bocsátani

- Szeszfőzde árulhat pálinkát, és jöhetnek a pálinkakóstolók is

- Szörpökkel és szirupokkal se lehet kikerülni az üdítőital termékadóját

Hirdetés