lakas100Egészen a falig elmennek a belső pesti kerületek önkormányzatai, hogyha az Airbnb piac megregulázásáról van szó. Egyre több sarc nehezíti a rövid távú lakáskiadásban gondolkodók életét, ezért folyamatosan nő a feketegazdaság aránya- mondja a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke. Az igazi konfliktus az önhatalmúlag szabályozó belső-pesti kerületi döntéshozók és a turizmust prioritásként kezelő kormányzat között feszül.

Azt gondolom, hogy a fapados járatok előretörésével párhuzamosan indult igazán nagy növekedésnek a rövid távú lakáskiadás Európában. Méghozzá leginkább a fiatalok körében, akik nem rendelkeznek nagy keresettel, de pár ezer forintot összegyűjtenek egy repülőjegyre, utána egy olcsó szállást keresnek az Airbnb-n és egy tök jó külföldi kalandra kiruccannak pár napra. Itthon, Budapesten mikor robbant be igazán az úgynevezett Airbnb-zés, mikortól lehet azt mondani, hogy iparággá fejlődött a rövid távú lakáskiadás a magyar fővárosban?

Annyival egészíteném ki az elhangzottakat, hogy valóban igaz, hogy a kezdeti időszakban zömmel a fiatalok használták az Airbnb-t, hiszen ez tulajdonképpen egy új termék a piacon, értelemszerűen az újdonságokra nyitottabb fiatalok próbálták ki először nagy számban. Viszont ahogy érik a termék, úgy szélesedik a felhasználói kör is. Ma már azt lehet mondani, hogy bár az Airbnb még mindig startupnak definiálja magát, de valójában ez már egy érett cégnek számít. Éppen ezért a felhasználói bázisát sem csak a fiatalok adják ma már. A 2008-as gazdasági válság sokkal tudatosabbá tette a turistákat, úgymond a hivatásos turistákat is, ők is sokkal jobban megnézik, hogy mire költik a pénzt, érdemes-e inkább programokra, élményekre áldozni, vagy inkább egy drágább szálláshelyért fizetnek ki nagyobb összeget.

Azt látjuk, hogy az Airbnb-t ma már rendkívül heterogén közösség használja. Már csak azért is, mert ugyanannyi pénzért, mint egy hotelben, sokkal nagyobb alapterületű ingatlant lehet bérbe venni, egy komplett lakást, nem csak egy tizenegynéhány négyzetméteres szobát konyhával. Ezért a családosok körében is egyre népszerűbb ez a történet. Nem véletlen, hogy ma az Airbnb-n már lehet úgy kategorizálni a lakásokat, hogy például az üzleti utazóknak vagy a családosoknak ajánlott opciókat dobja fel az oldal.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés