kemenyA szemétszállítás után a kéményseprésben is rákényszerült a katasztrófavédelem arra, hogy szolgáltató híján ő jelölje ki a tevékenységet elvégző vállalkozást. A jelenség még nem tömeges, de a rezsicsökkentés ezen a piacon is hasonló helyzetet teremthet, mint a szemétszállításban – írja a Népszabadság.

Kormányzati körökben tavaly felvetődött, hogy a szakma egyes szereplői – a rezsicsökkentés miatti veszteségekre hivatkozva – ezt a tevékenységet sem kívánják tovább ellátni. Ennek azonban szó szerint életveszélyes következményei lennének, hiszen egy rossz kémény miatt emberek halhatnak meg. A kéményrezsi-csökkentésnél a szakemberek eleve jelezték, hogy a meghatározott ár több vállalkozás számára már elfogadhatatlan lehet. Ezért vagy befejezik tevékenységüket, vagy trükközve próbálják elérni a szükséges bevételt, vagy a szolgáltatás színvonalából vesznek vissza, ami nem érdeke a kéményhasználóknak.

A visszalépésekre készülve a jogalkotók úgy döntöttek: ezt is a katasztrófavédelemnek kell megoldania. A közszolgáltatások ellátásáról szóló, 2013 júliusától hatályos törvényt úgy módosították, hogy a katasztrófavédelem idén januártól a kéményseprő-ipari közszolgáltatás megszűnése esetén is közbeléphet. Az ilyen tevékenység folytatására jogosult vállalkozások közül – amennyiben valahol egy cég kiszáll az üzletből – közérdekű szolgáltatót választhat ki.

Két térségben már szükség is volt a beavatkozásra. Vas megye 215 településén azért szűnt volna meg ez a szolgáltatás, mert a közbeszerzési eljárást nem sikerült időben lezárni, ezért a katasztrófavédelmi igazgatóságnak kellett intézkednie. Szombathelyen, illetve az érintett többi településen legfeljebb kilenc hónapig a Vasi Füstfaragó Kft., illetve a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. látja el ezt a feladatot. A kijelölő határozat szerint mindkét cég önként vállalkozott erre a tevékenységre. Győr-Moson-Sopronban nagyjából tucatnyi helyen szállt ki az üzletből a korábbi cég, a kapuvári székhelyű Kálmán Szolgáltató Kft. A katasztrófavédelem itt ugyancsak önként jelentkezőket választott ki. A szolgáltatásért a korábbinál többet egyébként sehol nem kérhetnek, mert a hatályos szabályozás szerint a tarifát úgy kell megállapítani, hogy „az alacsonyabb legyen a 2012. december 31-én alkalmazott közszolgáltatási díj 90 százalékánál és a 2013. június 30-án alkalmazott közszolgáltatási díj 90 százalékánál”. A szolgáltató ugyanakkor igényelheti az átmeneti ellátásért járó közszolgáltatási díjból nem fedezhető, de indokolt költségeinek megtérítését. Vagyis: ha egy cégnek a megnövekedett feladatai miatt több embert kell foglalkoztatnia, illetve ha a nagyobb ellátási terület miatt a dologi kiadásai nőnek, az emiatt jelentkező veszteséget a központi költségvetésből ellentételezik.

Lapunk értesülései szerint a Kálmán Kft. megszűnt, emiatt kellett Győr-Moson-Sopron tizenöt településén szolgáltatót váltani. A katasztrófavédelem a Kétüsz Győr és a Kétüsz Kapuvár Kft.-t jelölte ki a feladatra. Harnisch Róbert, a kft. ügyvezető igazgatója lapunknak ezt megerősítette, de, mint mondta, nem dőlt még el, hogy milyen szolgáltatói díjjal dolgozhatnak. Amennyiben a megszűnt Kálmán Kft. alacsony tarifáit kell érvényesíteniük áraikban, akkor bizonyosan igényt tarthatnak állami kompenzációra. Az ügyvezető szerint a katasztrófavédelem, valamint a győri önkormányzat – amely a megye ellátásáért is felel – közös döntését követően derülhet ki a szolgáltatás díja.

Aki az ingatlanán „olyan tüzelőberendezést üzemeltet, amely a hozzá tartozó vagy a hozzá csatlakoztatott égéstermék-elvezetővel van felszerelve vagy ahhoz csatlakozik”, köteles igénybe venni a kéményseprőipari közszolgáltatást – mondja ki egy 2012-es törvény. Egyszerűbben fogalmazva: ahol olyan berendezéssel fűtenek, amelynek füstgázát kéményen keresztül vezetik el, tűrni kell a rendszeres ellenőrzést.

Ehhez az érintetteknek meg kell adniuk a személyes adataikat, az „égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálata” érdekében pedig be kell engedniük a kéményseprőt, s ki kell fizetniük a szolgáltatás díját, amely a kormány tavaly májusi döntése szerint évente alapesetben kétezer forint, s ez ötvenszázalékos árcsökkenést jelentett. Nyilván emiatt került szóba, hogy egyes cégek inkább kiszállnak, és ezért tették lehetővé, hogy a katasztrófavédelem adott esetben kényszerszolgáltatót jelöljön ki.

Hirdetés