tv1Az éves minimálbér növekedése miatt szükséges munkaszerződést módosítani, vagy elegendő a béremelési értesítők kiküldése? Olvasói kérdésre Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Gyakran felmerül ez a kérdés év elején, a minimálbéremelések miatt. Először is az alapbér a munkaszerződés kötelező eleme:

45. § (1) A munkaszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és munkakörében.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) ezt is rögzíti:

136. § (1) Alapbérként legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munkabért (minimális díjazás) kell meghatározni. Mivel a munkavállaló alapbére a minimálbér-emelkedés miatt változik, így elvben a munkaszerződést is módosítani kellene.

58. § A felek a munkaszerződést közös megegyezéssel módosíthatják. A munkaszerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, azaz írásban kell a munkaszerződés-módosítást megkötni.

A szakértő azért fogalmazott úgy, hogy „elvben a munkaszerződést is módosítani kellene", mivel az Mt. következőképpen rendelkezik az egyoldalú módosításokkal kapcsolatosan:

27. § (1)  Semmis az a megállapodás, amely munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály megkerülésével jött létre, vagy nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik.

29. § (3) Ha a megállapodás valamely része érvénytelen, helyette a munkaviszonyra vonatkozó szabályt kell alkalmazni, kivéve, ha a felek az érvénytelen rész nélkül nem állapodtak volna meg.

A munkaszerződés alapbérre vonatkozó része 2023. január 1. napjával érvénytelennek fog minősülni, és helyette a munkaviszonyra vonatkozó szabályban rögzített minimálbér válik alkalmazhatóvá.

A fentiek úgy értelmezhetők, hogy elegendő értesítőt kiküldeni a munkavállalóknak, annak ellenére, hogy a szó szerinti jogértelmezés munkaszerződés módosítást tenne szükségessé.

Más, egyéb értelmezéssel is lehet erre az álláspontra jutni. Lehet azzal is érvelni, hogy a felek erről szóban megállapodtak, és habár írásbeliséget követelne meg, a felek egyező akaratából teljesedésbe ment, ráadásul a munkavállaló érdekében történik a módosítás.

(Adózóna)

Hirdetés