szakmazzOktóber 9-én és 10-én több mint 100 szakma várja a 7. és 8. osztályos diákokat Budapesten, a Hungexpo területén - közölte a Németh-Tóth Edit, a fővárosi kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője a Rádió Orienten.

Németh-Tóth Edit, a fővárosi kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője szerint a gyermekek pályaválasztási döntéseinél mindig komoly hangsúlyt kapnak a szülői instrukciók, de nagy szerep jut az internetnek, a barátoknak, illetve a szülői példának is. Mint mondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézete évek óta készít felmérést az általános iskolások pályaválasztása témában.

A szakember a 2018-as felmérést ismertetve hangsúlyozta, a budapesti 7. osztályos tanulók 91,2 százalékánál már szóba került a pályaválasztás, 61 százalék esetében osztályfőnöki órán, 25 százalék pályaválasztási rendezvényen találkozott vele. 22 százalék az idősebb barátokkal is, 88 százalék a szülőkkel (is) beszélgetett róla. Az országos adatok alapján a szülők több, mint 2/3-a azt szeretné, ha a gyerekük szakképzettséget, vagy szakmát és érettségit szerezne, míg 25 százalékuk felsőfokú végzettséget szán csemetéjének.

A szolgáltatási szakügyintéző a felmérést ismertetve kiemelte, hogy mindez a fővárosban sokkal markánsabban jelenik meg: 53 százalékuk a diplomaszerzést, míg 22 százalékuk a szakma és érettségi megszerzését tanácsolja a gyermekének.

Németh-Tóth Edit úgy véli, mivel szakemberhiánnyal küzd a budapesti álláspiac (is), sokkal több szakképzett munkaerőre van szükség, ezért tekintik prevenciós feladatnak a SzakMázz! Pályaválasztási Kiállítást és az ehhez hasonló rendezvények szervezését.

A fővárosi kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője rámutatott: Amikor a '90-es években elindult egy pályaválasztási kiállítás rendezvénysorozat, akkor még a diákok egy asztal mögött ülve ismerkedhettek meg az adott intézmény kínálta lehetőségekkel, napjainkban viszont a kiállítás a kor elvárásainak megfelelően, interaktívan mutatja be az egyes szakmákat a tanulóknak, amelyek a kiállító iskolák prezentálnak. A SzakMázz! Pályaválasztási Kiállítás hétéves múltra tekint vissza, idén október 9-én és 10-én rendezik meg a Hungexpo B pavilonjában és Fogadó Csarnokában. A rendezvény célkitűzése, hogy a kilátogató diákok testközelből ismerkedjenek meg az adott szakmákkal, ezért az idei mottó: „Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki!"

A foglalkoztató szigeteken a diákok vegyészkedhetnek, főzhetnek, varrhatnak, „házat” építhetnek, pályaorientációs tanácsadással, és tájékoztatással, valamint a korcsoport elvárásainak megfelelő, érdeklődésüket felkeltő, magas színvonalú látvány és technikai szolgáltatásokkal várják őket. Lesz greenbox fotózás, fotófal, insta keret, szelfi verseny, egész napos vetélkedők és színes bemutatók a színpadon.

Idén 5 fővárosi szakképzési centrum 62 intézménye, valamint 20 nem állami fenntartású középiskola, 31 munkáltató 103-105 szakma bemutatásával segíti majd a pályaválasztás előtt álló diákokat a döntéshozatalban. A kiállításra 324 általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói kaptak meghívást, az utazáshoz pedig a fővárosi kormányhivatal minden évben regisztrációhoz kötötten külön buszokat biztosít.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján több mint 11 ezer látogatóra számítanak a szervezők.

Hirdetés