kemeny11Feljelentést tesz a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ), mert a birtokába jutott dokumentumokra alapozott gyanúja szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprő munkatársai egy magáncég nevében is végeznek főmunkaidőben kéményellenőrzési munkákat az állami szervezet eszközeivel, felszereléseivel – tudta meg a Magyar Nemzet a KOSZ elnökétől.

Vámos Csaba elmondta: az OKF csak a lakossági füstelvezetőket ellenőrizhetné a jogszabályok szerint, mégpedig tavaly július óta ingyenesen. A közelmúltban azonban – gyaníthatóan az OKF közreműködésével – létrejött egy szövevényes tulajdonosi hátterű vállalkozás, amely az egész országra vonatkozó szolgáltatói engedélyt kapott a vállalkozások, vagyis az üzleti szektor kéményeinek ellenőrzésére. Ez pedig jelentős piac, mivel az ingyenes lakossági kéményvizsgálattal ellentétben a cégektől kéményenként akár 15-20 ezer forintot is elkérhetnek az ellenőrzésekkor a kéményseprő-szolgáltatók.

Így az elnök úgy látja: most menetrend szerint az történhet, hogy az OKF szakemberei az állami szervezet egyenruhájában, felszereléseivel, autóival a rendes munkaidejükben megjelennek a lakásokban, és elvégzik a füstelvezetők ellenőrzését. Azokban az ingatlanokban azonban, ahol kiderül, hogy valamilyen vállalkozás is be van jelentve, ott az OKF dolgozói „személyiséget váltanak”, s az új, magántulajdonú kéményseprő kft. nevében kiállítják a borsos kéményellenőrzési számlát a tulajdonosoknak. Vagyis ugyanazok a dolgozók, az állami cég felszereléseivel más társaság javára végeznek munkát. Ami amellett hogy felveti a hűtlen kezelés gyanúját, egyéb törvényeket is sért, megjelenik például az összeférhetetlenség kérdése is.

A szakember megjegyezte: idén a tavalyihoz hasonló nagyságú összegbe, mintegy 6,5 milliárd forintjukba kerül az adózóknak az OKF „ingyenes” kéményellenőrzése. Ami 4,2 millió háztartással számolva hozzávetőleg évi 1500 forint kiadást jelent. Az OKF jelentős nagyságú közpénzből felszerelt dolgozói pedig az állami szervezet tulajdonában lévő nagy értékű felszerelésekkel végeznek munkát egy magáncégnek. – Így gyakorlatilag az adózók finanszírozzák egy kusza tulajdonosi hátterű vállalkozás hasznának megtermelését – fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki úgy véli: az OKF támogatásával megalakított társaság, amelybe az állami szervezet egyes esetekben elbocsátással fenyegetőzve toborozta a munkatársakat, az üzleti szektor letarolására készül. Vagyis az egyik „egyszerű” kéményseprő által jegyzett új országos vállalkozás, amelynek semmilyen, a szakmában kötelezően előírt eszköz-, felszerelés- és műszerparkja, továbbá ügyfélszolgálati hálózata, valamint honlapja nincs, az évi 15–18 milliárd forint bevételt termelő kéményseprési ágazat teljes lefölözésére törekszik az OKF segédletével. Emlékezetes: az OKF korábban kategorikusan cáfolta, hogy bármilyen módon terjeszkedni kívánna az üzleti szférában, vagy köze lenne a cégalapításhoz.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke hozzátette: tudomása szerint az OKF jelenleg arra készül, hogy „bérel” magának egy szakszervezetet, amely néhány kéményseprőt magához csábítva eljátssza majd a szakma legális érdekképviseletének szerepét.

x

A cikk megjelenését követően közleményben reagált az OKF: határozottan cáfolják azt a kéménysepréssel kapcsolatban megjelent alaptalan és félrevezető hírt, amely szerint közreműködött volna egy piaci szolgáltató létrehozásában. Közölték: a szervezet visszautasít minden olyan vádat és rágalmat, amely azt sugallja, hogy bármelyik vezetője tisztességtelen módon anyagi haszonra tenne szert. Mint írják, a katasztrófavédelem minden olyan ügyben vizsgálatot indít, amelynél felmerül az összeférhetetlenség gyanúja vagy más, etikailag kifogásolható körülmény. Ilyen esetekben haladéktalanul és az előírásoknak megfelelően jár el a szervezet – tették hozzá.

Hirdetés