Saldo logo slogenkAz államháztartási számvitelben 2014 kétségtelenül fontos fordulópont volt, hiszen gyökeresen megváltozott a költségvetési szervekre vonatkozó számviteli és beszámoló-készítési szabályozás. Miklósy Miklóst, a SALDO Zrt. informatikai igazgatóját kérdeztük az államháztartási számvitelt érintő tapasztalataikról, fejlesztéseikről.

A 2014-es év során több számviteli kérdés csak menet közben került megnyugtatóan tisztázásra, azonban a tavalyi év egészére vonatkozó bevallásokat már egy egységes szempontrendszer alapján kellett elkészíteni 2015-ben. A SALDO számviteli szakembereihez érkező visszajelzések alapján „aki a megváltozott körülmények közepette nem használt számviteli feladatainak elkészítéséhez valamilyen integrált számítógépes alkalmazást, az 2014-ben komoly problémákkal szembesülhetett”.

Milyen érvek szólnak általában az integrált ügyviteli rendszerek mellett?

Napjainkban az integrált számviteli-gazdálkodási rendszerek hasznossága már vitathatatlan, számos előnye származik annak, ha a gazdálkodás különféle adatait egy jól felépített, egységes rendszerben kezeljük. Az új államháztartási számvitel olyan összetett összefüggésrendszernek való megfelelést jelent, amihez beépített algoritmusok és előre kidolgozott alap törzsadattárak szükségesek. A szükséges adatok biztosításához korszerű lekérdezési technikákra, a legmodernebb kommunikációs felületekre van szükség. Ezeket már csak a legkorszerűbb informatikai rendszerek tudják biztosítani.

Az érdeklődőknek miért érdemes a SALDO által kínált megoldást figyelembe venni?

A SALDO Zrt. különféle szolgáltatásait (adó- és számviteli tanácsadás, gazdasági szakkönyvek és mérlegképes szakképzés, informatika, közbeszerzés) évek óta több ezer költségvetési szerv és gazdálkodási területen dolgozó szakember veszi igénybe. Cégünknél a gazdálkodást érintő szakterületek és az ezekhez kapcsolódó speciális információk kiegészítik egymást, a szinergikusan felépülő belső szaktudásunkból és tapasztalatunkból számos partnerünk profitál (ez sokszor rövidebb átfutási időt, a számviteli összefüggések hamarabb felszínre kerülését jelentheti, de a felmerülő kérdésekre komplexebb szakmai válaszokat és megoldásokat tudunk nyújtani).

Hogyan mutatná be röviden a SALDO Creator-t?

A SALDO Creator Budget egy integrált pénzügyi-számviteli rendszer az államháztartás intézményei számára, mely „naprakész” jogkövetésének köszönhetően a költségvetési szervek aktuális igényei alapján folyamatosan fejlődik. Egy gazdálkodási szoftver fejlesztése szinte véget nem érő folyamat: a szakértőinkhez érkező kérdések és visszajelzések alapján különféle egyszerűsítésekkel, automatizálással, új funkciók létrehozásával (pl. egyezőségek figyelésével, a törvényes számlatükör integrálásával) folyamatos igény van a program fejlesztésére. Meglévő és új államháztartási partnereink most már egy olyan integrált rendszert használhatnak, mely több lépcsőn keresztül, fokozatosan fejlődött és alakult ki az új számviteli követelményeknek megfelelően.

Mondana pár konkrét példát, mely funkciók könnyítik meg a felmerülő számviteli feladatokat?

Rendszerünkbe az egységes számlatükör és rovatrend lehetőségeit különféle automatizmusokkal építettük be, míg a kézi rögzítések szükségességét próbáltuk minimalizálni. Az adatbevitelhez és a beszámoló-táblákhoz olyan kontroll lehetőségeket rendeltünk, melyek segítenek a könyvelési hibák és eltérések gyors megtalálásában. De kiemelendő az a hasznos funkció is, mely a pénzügyi és költségvetési számvitel egyezőségét már a bizonylatrögzítésnél monitorozza.

Hogy élték meg a SALDO informatikai ügyfelei a számviteli változásokat?

Ügyfeleinket 2014 végén kérdeztük meg a szolgáltatásra vonatkozó elégedettségükről, és a kapott válaszok azt igazolták, hogy a 2014-es év során – a számviteli változások okozta nehézségek ellenére - költségvetési ügyfeleink alapvetően elégedettek voltak a SALDO Creator programmal. Sok válasz kiemelte szakértő kollégáim gyors telefonos és sok esetben személyes segítségnyújtását is, mellyel hatékonyan segítettük ügyfeleinket problémáik megoldásában.

Milyen fejlesztési elképzeléseik vannak 2015-re vonatkozóan?

Az új számviteli szabályozásnak megfelelő, 2014. évi beszámolók elkészítése is komoly szakmai feladatnak bizonyult, és meglátásom szerint a számviteli területen dolgozó szakembereknek tudásuk legjavát kellett hozzá nyújtaniuk. Tapasztalatunk szerint azok a költségvetési szervek, akik számviteli rendszerüket még nem modernizálták az új számviteli követelményeknek megfelelően, a közeljövőben új megoldások felé nyitnak.

Programunk hamarosan megjelenő, legfrissebb verziója több újdonságot is tartalmaz:

  • számlánként megjelenik több szintetika kezelésének a lehetősége, valamint az adóalap és áfa eltérő szintetika megadása is megoldható
  • kiadásra kerül a számlatükör megfeleltetés is.

Meggyőződésünk, hogy SALDO Creator termékünk az államháztartás minden területén jelentősen megkönnyíti a 2015-ben felmerülő számviteli feladatokat felhasználóink számára. Az új érdeklődők számára május végéig akciós feltételekkel ajánljuk integrált rendszerünket, melynek ajánlatkérése gyorsan és könnyen elérhető alábbi oldalunkon. Link to: http://saldo.hu/creator_akcio

 

További ajánlataink költségvetési szerveknek:

big pubÁllamháztartási szervezetek számlatükre 2015 – Szerző: Lilliné Fecz Ildikó

big adviceAdó- és számviteli tanácsadás – Költségvetési szervek részére!

big eduRegisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzése 2015 - Képzésében is válassza a minőséget!

big ITKözbeszerzések teljes körű lebonyolítása – Használja ki a SALDO Zrt. tapasztalatát!

 

Hirdetés