ujsag2Többek között közös országos önkormányzati pénzalap létrehozását szorgalmazza a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a sajtószabadság helyreállítása és a média finanszírozási gondjainak megoldására.

„Állítsuk vissza az önkormányzatokban a sajtószabadságot!” – ezzel a címmel juttatott el közös felhívást a Media1-nek a Nyomtass te is! Mozgalom és a legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ, azaz a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A közlemény leszögezi: „az önkormányzati sajtó mára az aktuális helyi hatalom kritikátlan kiszolgálójává vált, totális függésbe került a finanszírozójától, teljesen elveszítette ellenőrző funkcióját. A helyi újságok, rádiók és televíziók, valamint az internetes híroldalak a rendszerváltás óta folyamatosan elveszítették a hitelüket, és egyre kevésbé teljesítették valódi funkciójukat: a helyi társadalom sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.”

„A folyamat az utóbbi évtizedben drámaian felgyorsult. Ezek a médiumok ma már az újságírás elemi szabályait sem tartják be, és egyszerű propagandaeszközökké silányultak” – húzza alá a közlemény.

Október 13. lehetne az új kezdet nyitánya

A Nyomtass te is! Mozgalom és a MÚOSZ felhívása szerint az október 13-i önkormányzati választások után induló új önkormányzati ciklus lehetőséget nyújt mindenkinek – függetleneknek, ellenzékieknek, de még a kormánypárti helyi politikusoknak is – az újrakezdésre.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés