kozbeszerzes piktogramIdén az első öt hónap alatt már 1800 milliárd forintra írtak ki közbeszerzési pályázatokat, vagyis az összeg már most közelít a teljes tavalyi, kétezer milliárd forintos értékhez – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke sajtótájékoztatóján.

Ez a megnövekedett uniós források pályáztatásával magyarázható – írja a Világgazdaság. Az elmúlt évben 1602 milliárd forint értékben 1557 közösségi és több mint 404 milliárd forint értékű 7093 nemzeti közbeszerzési eljárás volt. Az eljárások száma tehát elérte a 8500-at, ez viszont elmaradt a 2015-ös számtól, ami meghaladta a 14 ezret. Az eljárások számában csökkenés jellemezte az elmúlt évet, értékben pedig némi növekedés.

Tavaly a közbeszerzési döntőbizottság – az egy névvel korábbihoz képest tíz százalékkal több – 1046 jogorvoslatban jár el, a megállapított bírság 2016-ban megötszöröződött 2015-hoz képest. A közbeszerzési döntőbizottság (KDB) ugyanis 2016-ban 499 millió forint bírságot szabott ki a 2015-ös 104,6 millió forint után.

A bírság növekedése részben az hatósághoz „rendelet” új feladatokkal indokolhatót, illetve azzal, hogy a KDB a korábbinál karakteresebben működött, differenciált bírságolási technikát alkalmazott. Voltak tehát elenyésző bírságok, de előfordult 30-40 milliós szankció is – mondta Rigó, aki az idei év tapasztalatai alapján arra számít, hogy idén akár egymilliárd forintos büntetést is kiaszhatnak. A bírság egyébként a központi költségvetést gyarapítja – tette hozzá az elnök.

Tavaly a KDB érdemi döntéseinek 74,5 százalékában jogsértést állapított meg, és csupán a döntések 17,7 százaléka került bírósági felülvizsgálatra, amelyek 72 százalékában a KDB pert nyert – emelte ki az elnök.

Hirdetés