adatokA kormány komolyan veszi a szakmai dialógust, ennek egyik legfontosabb fóruma a tavaly novemberben alakult Szociálpolitikai Tanács, amely a szociális ágazatvezetés legjelentősebb véleményező és javaslattevő testülete – mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a tanács idei első ülésén.

Az államtitkár az ülés első napirendi pontjával, a szociális felsőfokú képzés jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos, hogy a szociális szakma vonzó legyen a pályán maradóknak és a pályára lépőknek egyaránt. A ágazatban dolgozók bérhelyzetével kapcsolatban kiemelte, hogy a szociális területen dolgozók munkája, tapasztalata az ágazat aranytartaléka, éppen ezért a kormány elkötelezett, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek. 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. A tanács tagjai továbbá beszámolót hallhattak a megváltozott munkaképességű emberek és a fogyatékos személyek foglalkoztatási mutatóinak javulásáról is.

A Szociálpolitikai Tanácsot azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy a szociális területen támogassa a módszertani és szakmai fejlesztést. A testület véleményezi az elé terjesztett koncepciókat, stratégiákat, jelentéseket, javaslatot tesz a szociális területet érintő jogszabály megalkotására, módosítására, véleményezi a szociális ágazati életpályamodellt, valamint a szociális képzésekre, továbbképzésekre vonatkozó javaslatokat. A tanács tagjai az idősellátással, a fogyatékosságüggyel, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásokkal, a szociális és gyámügyi igazgatással, a hajléktalanüggyel és a lakhatással, a rehabilitációs és fejlesztő foglalkoztatással, az addiktológiával foglalkozó szakmai kollégiumok elnökei, valamint a kutatási és elemzési, felsőoktatási és képzési, piaci terület képviselői.

Hirdetés