Az Eurostat 2021-es felmérése alapján a Házipatika számolt be róla, hogy hazánkban az EU-s átlagot (3,6%) jelentősen alulmúlva mintegy 4,7 százalék a megfelelő orvosi ellátáshoz nem jutó 16 éven alattiak száma.


Az Európai Uniós országok közül így Magyarország Romániával osztozik a harmadik legrosszabb helyen e tekintetben.

Ráadásul az egyszülős háztartásokban nevelkedő gyerekek csoportjában ez az arány még ijesztőbb: 9 százalékuknak nem jut elégséges orvosi figyelem, fogászati ellátásban pedig 16,1 százalékuk szenved hiányt.

A hosszú várólisták, a háziorvosi praxisok betöltetlensége, az általános szakemberhiány a kórházakban, az agyondolgoztatott szülők lehetőségeinek hiánya mind-mind faktor lehet a problémában.

Ősszel számoltunk be róla többek közt, hogy az egész megyéből betegeket fogadó Fejér Megyei Kórház ideiglenesen kénytelen volt felfüggeszteni a gyermek gasztroenterológiai szakrendelést, mert egyszerűen nem állt rendelkezésre elegendő szakember az ellátás biztosításához. A kórház információs vonalán nemes egyszerűséggel a magánegészségügyet ajánlották az érdeklődőknek.

A békéscsabai gyermek intenzív osztály tavaly június végétől zárt be majdnem két hétre, a kórházvezetés szerint klímajavítás miatt. Nem sokkal ezután, júliusban állt le a szolnoki Hetényi kórház gyermek intenzívje is, a gyakran súlyos állapotban lévő gyerekeket így másfél-két órás utaztatásnak kellett kitenni egy ideig, mégpedig a jelek szerint itt is szakemberhiány állt a probléma hátterében.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés