hoppal peter01Február 1-jén elindult a kétmilliárd forint értékű országos múzeumi és könyvtári fejlesztési program, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg ‒ ismertette Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A program fő célja neveléshez és a képzéshez való hozzáférés biztosítása.

Hoppál Péter a szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón elmondta, a program kiemelt projekt, amely illeszkedik az Európa 2020 stratégiához.

A fejlesztési programokon keresztül, az uniós források igénybevételével a kulturális intézményrendszer el tudja érni, hogy az esélyteremtés, felzárkózás ügyét az iskolarendszeren és az azon kívüli oktatáson keresztül is szolgálja – fogalmazott a kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: a kulturális intézményrendszer jó eszköz a társadalmi célok eléréséhez. Arra is kitért,hogy a múzeum- és a könyvtárlátogatók száma bővül, 2010 és 2016 között a színházjegyet váltók száma másfélszeresére, a komolyzenei koncerte jegyet vásárlók száma pedig 30 százalékkal nőtt hazánkban.

Hoppál Péter kifejtette, a 2007‒2013-as uniós fejlesztési ciklusban a kulturális lehetőségek bővítésére 74 milliárd forintot költött el Magyarország, a 2014‒2020-as fejlesztési ciklusban pedig 100,5 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a kulturális intézményrendszer közbeiktatásával a társadalmi megújulásra.

Mint arra rámutatott, napjainkban elvárás, hogy a múzeumi és könyvtári intézmények lehetőségeikhez mérten támogassák a köznevelést az esélyteremtésben.

A kultúráért felelős államtitkár szerint korunk kihívása, hogy a hátránykompenzáció az ország bizonyos területein és társadalmi rétegeinek irányába hatékony legyen. A kulturális intézmények hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a minőségorientált, esélyteremtő köznevelés újabb lépéseket tegyen meg – húzta alá.

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű projekt fő célja a neveléshez és a képzéshez való hozzáférés biztosítása a nem formális és informális tanulási formákon keresztül, de hozzájárul a tehetséggondozáshoz, a képességfejlesztéshez és személyiségfejlesztő hatása is van.

Hoppál Péter a projekt hosszú távú céljaként fogalmazta meg a korai iskolaelhagyók arányának csökkentését, a felsőfokú végzettségűek arányának növelését, valamint a programon keresztül a magyar népesség munkarőpiaci lehetőségeinek javítását.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese beszédében elmondta, a 2 milliárd forintból megvalósuló, 2020. január 31-ig tartó projektet további 5 év fenntartási időszak követi.

(OrientPress)

Hirdetés