parkA korábban megszokott ingyenes várakozási övezet fizetőssé nyilvánítása, félregépelt rendszám a mobilparkolásnál, eltérő szabályok az egyes településeken – komoly odafigyelést igényel a parkolás. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége azt tanácsolja, tudatosan parkoljunk, mert akár negyvenszeres is lehet a pótdíj.

A helyi (vagy kerületi) önkormányzatok külön rendeletben állapítják meg, egy óra parkolásért mennyit kell fizetni, milyen részletszabályok vonatkoznak a parkolásra, így például hol, milyen utcákon fizetős pontosan a várakozás, és a méltányosság körülményeit is. Ilyen lehet például, ha kórházban voltunk gyógykezelésen és ezért léptük túl a meghatározott várakozási időt, vagy ha mobilparkolásnál karaktereket tévesztettünk.

Előfordulhat, hogy megváltozik a rendelet és a korábban ingyenes várakozási övezet fizetőssé válik. Ha parkolójegy nélkül áll az autónk, parkolásonként egy órai várakozási díjat és pótdíjat is kell fizetni. Nem mentesít a fizetési kötelezettség alól, ha egy parkolóautomata nem működik. Ilyenkor érdemes felvenni a kapcsolatot az üzemeltetővel - javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Mobilparkolás esetén figyeljünk, hogy helyesen gépeljük be a rendszámunkat, hiszen előfordulhat, hogy fizetünk is a parkolásért és meg is büntetnek, jogosan. Okostelefonos alkalmazás használata esetén is ellenőrizzük, hogy a GPS jól azonosította-e be a tartózkodási helyet és a megfelelő zónakódot ajánlja-e fel az applikáció.

Azt, remélhetőleg, mindenki tudja, hogy a mozgáskorlátozott igazolványt a szélvédő mögött, jól láthatóan és ellenőrizhetően kell elhelyezni.

Tudni kell, hogy a büntetésről szóló értesítést jól látható helyen kell elhelyeznie a parkolótársaság munkatársának. Jó hír, hogy egy napon belül csak egyszer lehet egy autót megbüntetni, ha azonban korlátozott ideig lehet az adott helyen parkolni, a pótdíjon felül szabálysértési bírságot is kaphatunk.

A bírság befizetésével nem érdemes sokat várni. Tizenöt napon belül "csakaz adott napra és további két órai várakozásra számított díjat kell megfizetni, de azon túl már az egy órai parkolás negyvenszerese a bírság nagysága.

Azt sem árt tudni, hogy a várakozási díj és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt elévül, utána a követelés jogi úton már nem érvényesíthető.

Ha nem fizetjük be a parkolási díjat, hatvannapos jogvesztő határidőn belül a gépjármű üzembentartójának díj- és pótdíjfizetési felszólítást kell kapnia. Ha ez nem, vagy nem szabályosan történik, a parkolási vállalkozás követelése megalapozatlan is lehet. Ha a gépjárművet ellopták, érdemes feljelentést tenni, mert akkor az üzembentartó mentesül a várakozási díj és a pótdíj megfizetése alól.

Hirdetés