akadalyA közszolgáltatást nyújtó intézmények egynegyede rendelkezik az ajándékok, meghívások, utaztatások elfogadásának feltételeiről szóló szabályzattal – írja a Világgazdaság.

A közszolgáltatást nyújtó intézmények egynegyede rendelkezik az ajándékok, meghívások, utaztatások elfogadásának feltételeiről szóló szabályzattal – derül ki az Állami Számvevőszék a közszféra intézményeinek korrupciós kockázatait, a kontrollokat értékelő Integritás felméréséből.

A 3346 intézmény adatain alapuló kutatás szerint az integritást támogatja, hogy pénzbeli vagy természetbeni ellátás esetén jellemzően készül hivatalos átvételi dokumentum, illetve az összeférhetetlenséget az intézmények többsége szabályozza. Panaszkezelő és közérdekű bejelentést támogató rendszert csak az intézmények harmada alakított ki.

A hatósági tevékenységhez kötődő kontrollok közül a külső és belső bejelentők védelme, a munkahelyi rotáció alkalmazása és a kapcsolattartási szabályok nincsenek megfelelően kiépítve. A közbeszerzési verseny erőssége jó, átlagosan a vizsgált közbeszerzési eljárások 83 százalékában volt három vagy annál több ajánlattevő.

Hirdetés