nipKét éven belül több mint negyedével bővül a nagykanizsai ipari parkban foglalkoztatottak száma, köszönhetően annak, hogy helyi kisebb cégek mellett nemzetközi vállalatok is jelentős nagyságrendű fejlesztésekbe kezdtek - közölte Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Kámán László elmondta, hogy 2015 végéig közel 5 milliárd forintos beruházás valósul meg az M7-es autópálya mellett fekvő ipari parkban, s ez idő alatt a jelenlegi 1150 foglalkoztatott létszáma további 300 dolgozóval emelkedik.

90 dolgozó kell a vízszivattyúgyárba

Már elkezdődött a próbaüzem az olasz tulajdonú DAB Production Hungary Kft. újonnan épült 5 ezer négyzetméteres vízszivattyúgyárában, ahol kezdetben 50 embert foglalkoztatnak. A két és fél hektáros területet tavaly megvásárló cég mintegy egymilliárd forintos beruházását a tervek szerint két év alatt még két ütemben a háromszorosára bővíti és 140-re növeli a dolgozók létszámát.

33 új ember kell az ülőgarnitúra gyártóhoz

Szintén nemrég költözött be az ülőgarnitúrákat gyártó, magyar tulajdonú Extra Leder Line Kft. a 320 millió forintos költséggel épült új üzemcsarnokába. A francia Ruget Kft. az eddigi 170 dolgozó mellé újabb 33 alkalmazott felvételét tervezi, a cég profiljához illeszkedően fémmegmunkáláshoz értő szakembereket keres. A vízkezelési berendezések gyártásával foglalkozó magyar Hidrofilt Kft. pedig másfél hektáron 300 millió forintos beruházással bővíti meglévő telephelyét - jelezte a vezérigazgató.

Vízkezeléssel és fémmegmunkálással foglalkozó vállalatok is lesznek

Kámán László azt is elmondta: az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt az érdeklődés és a telekeladás is az ipari parkban, 2-3 ezer négyzetméteres területeket elsősorban kisebb helyi vállalkozások vásároltak, de idén már 4 olyan ingatlant is értékesítettek, amelyek egyenként 3 ezer négyzetméternél nagyobbak. Az újonnan jelentkező cégek vízkezeléssel és fémmegmunkálással foglalkozó társaságok, egy cég pedig befektetési céllal épít csarnokot.

A támogatások miatt megéri odamenni

A vezérigazgató úgy látja: az örvendetes bővülés egyik oka, hogy az Új Széchenyi Terv jóvoltából jelentős telephelyfejlesztő támogatáshoz juthatnak a vállalkozások, a másik pedig a Nagykanizsa önkormányzata által kínált munkahelyteremtő támogatás és telekárkedvezmény. Az 50 főnél kisebb létszámú cégek személyenként 500 ezer, az ennél nagyobbak 400 ezer forintos támogatást igényelhetnek a foglalkoztatás bővítésére. A telekárból pedig a beruházás értéke és a foglalkoztatottak száma alapján 50-60 százalékos kedvezményt is kaphatnak a befektetők.

A nagykanizsai ipari park teljes területe 153 hektár, amelyből már csak 20 hektár a szabad földterület, ebből 12 hektárra vonatkozóan idén szeretnék elkészíteni a közműfejlesztési terveket. Továbbra is mutatkozik érdeklődés például osztrák és francia cégek részéről, de arra is számítanak, hogy az újonnan érkezett olasz szivattyúgyár sikeres letelepedése még újabb befektetőket is hozhat - tette hozzá Kámán László.

(Privátbankár)

Hirdetés