szallodaEnnyivel járul hozzá körülbelül 100 ezer kis- és középvállalkozás túléléséhez a következő fél évben a kormány.

A csomag – amely az ágazat munkaerő-megtartóképességét segíti – része egyebek között a nettó árbevétel 4 százalékát kitevő turisztikai hozzájárulás megfizetésének felfüggesztése, a munkaidőkeret, a SZÉP-kártya szabályozás. A továbbiakban akár valamiféle munkabértámogatás is lehetséges, amennyiben a helyzet úgy alakul.

Az energetikai válság túlélését segíti a kormány azzal a napokban elfogadott turisztikai mentőcsomaggal, amellyel mintegy 30 milliárd forintot hagy a turisztikai vállalkozásoknál,

ezzel segítve a megemelkedett költségek finanszírozását, a foglalkoztatási képesség megtartását – hangzott el azon a budapesti sajtótájékoztatón, ahol Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója ismertette az intézkedések részleteit és hatását.

„Történelmi jelentőségű ágazati támogatásról van szó, amivel mintegy 100 ezer kkv túlélését támogatja a kormány – szögezte le Horváth. Az adatok alapján az ágazat jól teljesít, az idei első 10 hónapban 33 millió vendégéjszaka – ebből 20 millió belföldi – realizálódott, ami összességében harmadával magasabb, mint a tavalyi érték. A szálláshelyeken 555 milliárd forint bevétel képződött, a vendéglátás árbevétele pedig 1200 milliárd forintot tett ki.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai szerint év végére elérik a 37 millió vendégéjszakát, ezáltal az utolsó békeévtől, 2019 összesen 42 milliós vendégéjszaka számától már minimálisra csökken az elmaradás.

Biztató, hogy a külföldiek is visszatértek, megduplázva a tavalyi eredményt, idén már több mint 13 millió vendégéjszakát töltöttek el nálunk – mondta az MTÜ vezérigazgatója.

Továbbra is lendületben van a turizmus, a kormány pedig fontosnak tartja, hogy támogassa azt az ágazatot, aminek a GDP-hez való hozzájárulása 2022-ben meghaladja a 10 százalékot, miközben az ágazat a& legjelentősebb devizaegyenleget a legnagyobb mértékben javítja, 3–5 millió euróval idén.

Az október elsejétől életbe lépett mentőcsomag a legnehezebbnek ígérkező fél évben nyújt támogatást mintegy 100 ezer kkv-nak, ami praktikusan, egy 50 szobás vidéki hotel esetében havi 5–30 millió forintos segítséget jelent az MTÜ vezér szavai szerint.

Ebből a megnövekedett energiaárakat és a béreket is fedezhetik majd.

Az intézkedési csomag további jelentős segítséget nyújt azáltal is, hogy a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók bekötését az NTAK-ba fél évvel eltolták. Emellett a jövő év végéig a 14 év alattiak okmányát nem szükséges bemutatni.

A kötelező szálláshely minősítési rendszerben a magán- és egyéb szálláshelyek 2023 végéig kaptak türelmi időt.

A 24 havi munkaidőkeret elrendelése a szakmai szervezetek kérésére került bele a csomagba, ez lényegében rugalmassá teszi a munkaidő elszámolását, segít követni a forgalom ciklikusságát és a foglalkoztatási képességet.

A mentőcsomagot élesítő kormányhatározat megjelent a Magyar Közlönyben.

A SZÉP-kártya egybenyitott zsebeiből további plusz bevételekre tehetnek majd szert a vendéglátós és szálláshelyszolgáltató cégek. Az erről szóló módosítás még nem jelent meg a közlönyben.

A mentőcsomagból a turisztikai hozzájárulás felfüggesztése a legnagyobb pénzügyi segítség, mert azáltal nem kell a nettó árbevétel 4 százalékát sem befizetni március végéig

– mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tiszteletbeli és jövő évtől újraválasztott elnöke. Mint elmondta:

megállapodtak a szakmai szervezetek a kormányzat képviselőivel abban, hogy a helyzetet folyamatosan monitorozzák, és szükség esetén valamiféle munkabértámogatás bevezetése is várható.

Kérdésekre válaszolva az MTÜ vezérigazgatója elmondta, a mentőcsomag automatikusan lép életbe, a kedvezményezett ágazati cégeknek semmilyen regisztrációs kötelezettsége nincs.

(Vg.hu)

Hirdetés