valasytA Helyi Választási Bizottság indoklása szerint nem egyértelmű kérdés az, hogy „Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?”

Tavaly szeptemberben szavazta meg a győri közgyűlés, hogy kisajátíthatnak és ipari területté minősítenek 400 hektár szántóföldet Győrszentiván közvetlen szomszédságában.

Ezzel Győr legnagyobb iparipark-fejlesztése vette kezdetét, és felmerült a gyanú, hogy ott a Volkswagen akkumulátorgyára épülhet fel, amit a cég nem is cáfolt.

Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő helyi népszavazást akart kezdeményezni az ügyben, ám a Helyi Választási Bizottság elutasította a kérdések hitelesítését – írja az ugytudjuk.hu.

A Helyi Választási Bizottság indoklása szerint ugyanis nem egyértelmű kérdés az, hogy „Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?”, ráadásul a hely- és időbeli meghatározás is hiányzik a kérdésből: a „Győrben” szerintük pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig nincs benne.

Emellett a bizottság szerint nem várható el a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Az indoklás szerint így a közgyűlés egy sikeres népszavazás esetén sem tudná eldönteni, hogy milyen döntést kellene meghoznia.

A második kérdést sem engedték át, ami arról szólt, hogy az önkormányzat ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a Győri Ipari Park bővítése céljából. Ezt azért dobták vissza, mert a beruházást egy rendelettel kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, amit nem írhat felül a városi közgyűlés.

(HVG.hu)

Hirdetés