havannaElkezdték munkájukat az első akciótervezési hálózatok az URBACT III projektben. A következő hónapokban ki kell szélesíteni partnerségi körünket - mondta a Rádió Orienten Hunyadi István városigazgató, hozzátéve, az URBACT tapasztalatcserén és a gyakorlati megoldásokon alapuló program.

Az URBACT III új felhívásában közel 100 pályázat érkezett be, ebből 21-et választottak ki. Vezető partnerségek nyújtják be a pályázatot, akik utána kisebb partnereket gyűjtenek maguk köré. A résztvevők között van egyaránt fejlesztett, illetve kevésbé fejlett régióból való város is, így működik igazán jól a tapasztalatok megbeszélése, újrahasznosítása. Hunyadi István városigazgató elmondta, hogy Budapest és környéke a fejlesztett városok közé tartozik, majdnem egyedül Közép-Kelet Európában.

Közelebb hozzá egymáshoz a városokat

A partnerek ebben a programban tanulnak egymástól, az európai földrajzi lefedettség nagyon fontos. – magyarázta el Hunyadi István. Rengeteg olyan tapasztalatot, módszert lehet ilyen formán kicserélni a régiók között, aminek az újra felhasználása nagyon ösztönzőleg hat a közösségre. A program finanszírozott ugyan, de némi önrész is szükséges hozzá, ez fejlesztettségtől függően 30 vagy 15 százalék, viszont a belefektetett munkát is ennek számolják fel. A projekt továbbá maga adja a szakértőt a fejlesztéshez, illetve szervez nyári egyetemeket, konferenciákat.

Mindenki magának termel

Közösségi kertekre már jó pár példát találni a Fővárosban, a XVIII. kerületben is üzemel egy. Hunyadi István elmondta, hogy ezeknek nem csak gazdasági, de közösségi funkciója is van, ami talán még kicsit fontosabb is. Hiszen amellett, hogy mindenki megtermelheti azt a zöldséget, amire szüksége van, olyan körben tud elhelyezkedni, ahol hasonló témák iránt érdeklődnek az emberek. Ezekre a kertekre főleg lakótelepeknél van igény, nagyon sikeres kezdeményezésnek tekinthető.

Havanna lakótelep, mint élhető lakópark

Az URBACT II., már lezárult részében a Havanna lakótelep felfuttatása volt a fő cél. Nagyon sikeres volt a program, aminek célja az volt, hogy akik ott laknak, vagy átmenetileg költöznek oda, mindenképpen a magukénak érezzék. Továbbá vonzóbbá szeretnék tenni a lakóparkot hosszabb tartózkodásra is, ugyanis itt nagyon magas a fluktuáció. Sok épületét korszerűsítették, ez által javult az energiatakarékosság is.

A városi regeneráció

Hunyadi István elmondta, hogy mindenképpen tovább kell fejleszteni a közösségi helyszíneket, mint például az iskolák, óvodák, illetve olyan helyeket létesíteni, amelyek alkalmasak szabadidős tevékenységekre. Ide sorolhatóak például a sportpályák, sétányok, illetve a közösségi ház szerepét is szeretnék erősíteni nem csak a beltéri, hanem a kültéri programokkal is. A Havanna-napok is az ilyen kezdeményezések közé tartozik, amit mindenképpen folytatni kell a jövőben.

Hirdetés