biroHiába szerepelt a vagyonlistán Fürst György vagyongazdálkodásért felelős egykori szocialista alpolgármester vitorlása, lízingelt Aston Martin gépkocsija és kilenc cégének üzletrésze, a bíróság nem látta indokoltnak a zár alá helyezést. Ma, úgy tűnik, végrehajtást kell kérnie a VI. kerületi önkormányzatnak, hogy a kára részben megtérüljön – írja a Magyar Hírlap.

A múlt héten számolt be a lap arról, hogy a VI. kerületi önkormányzat egykori szocialista és szabad demokrata képviselőinek egyetemlegesen kétszázhúszmillió forintot kell megfizetniük a másodfokon jogerősen döntő Fővárosi Ítélőtábla február 28-i ítélete alapján. Az egykori képviselőket két Andrássy úti palota áron alul és versenyeztetés nélkül történő eladása miatt Fürst György esetében hűtlen, további tizenegy képviselő tekintetében pedig hanyag kezelés miatt marasztalták el, s bár letöltendő büntetést egyikük sem kapott, a bíróság az okozott kár részbeni megtérítésére kötelezte őket. A sértett, a VI. kerületi önkormányzat az ítélet kézbesítése nyomán, még májusban fizetési felszólítást küldött, ám a tizenkét elítélt egyike sem fizetett még, így a VI. kerületi önkormányzat csak bírósági végrehajtás útján juthat hozzá a közt megillető pénzhez.

A történet pikantériája, hogy a sértett még a bírósági szak kezdeti időszakában, 2011-ben a vádlottak vagyonának zár alá helyezé­séért nyújtott be indítványt, ám ezt sem az első fokon eljáró törvényszék, sem pedig a másodfokú táblabíróság nem akceptálta. A VI. kerületi önkormányzat keresetében a vádlottak tizenkilenc ingatlanának és tizenöt gépkocsijának a zár alá helyezését kérte. A vagyonfelderítés csak a megvádoltak saját neve alatt futó vagyontárgyakra terjedt ki. A listán egyébként szerepelt Fürst György vagyongazdálkodásért felelős egykori szocialista alpolgármester vitorlása, 2009-ben lízingelt Aston Martin gépkocsija, és kilenc cégének üzletrésze is. A bíróság a zár alá vételi kérelmet azzal utasította el, nem kell attól tartani, hogy a terheltek a vagyontárgyaiktól meg akarnak szabadulni, így a polgári jogi igény biztosítása az önkormányzatot ért kár megtérülésekor nem forog majd veszélyben. A végzés szerint „megállapítható, hogy valamennyi, a nyomozásban felderített vagyontárgy tulajdoni viszonyaiban nem történt változás”.

A történetben az is pikáns, hogy a Jókai utca 10. szám alatti társasház elidegenítése kapcsán folyó nyomozásnak jelenleg is több politikus a gyanúsítottja, s ha név szerint nem is tudjuk, kik az érintettek, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a szereplők részben azonosak a már jogerősen elítéltekkel. Ugyancsak tart még a nyomozás Fürst György vonatkozásában az Anker köz 1–3. szám, az Andrássy út 21., 23., 35., 45., a Liszt Ferenc tér 7., az Oktogon tér 4. és a Munkácsy–Podmaniczky úti épülettömb elidegenítését érintő cselekményrészek miatt.

Hirdetés