mikrofAz Állami Számvevőszék 2021. május 27-én online konferenciát szervez, „Fenntarthatóság és integritás a közbeszerzésekben " címmel. Az esemény előadói között olyan szervezetek képviselői szólalnak fel, akik a közbeszerzések valamely területén meghatározó feladatok látnak el. Előadást tart az ÁSZ, a GVH és a Közbeszerzési Hatóság elnöke is.

Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy szilárd szakmai alapokon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel, illetve széleskörű tanácsadó tevékenységével előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét, és járuljon hozzá a jól irányított államhoz. Ennek érdekében az ÁSZ a számvevőszéki jelentések mellett elemzéseket, tanulmányokat is készít. Ezekben az ÁSZ szakértő elemzői nem megállapításokat tesznek, hanem összefüggésekre, hatásokra világítanak rá, felhívják a figyelmet az adott területen jelentkező gazdasági és társadalmi dilemmákra, kockázatokra, valamint bemutatják az eredményeket.
Mind az ÁSZ, mind a nemzetközi szervezetek értékelései szerint a koronavírus világjárvány kiemelt integritási, illetve szabályt sértő működési kockázatot jelent, így a társadalmi összefogás a közélet tisztaságáért minden korábbinál időszerűbb.

Az ÁSZ szakértői által készített elemzés rávilágít, hogy a jól kialakított belső kontrollrendszer és integritási kontrollok rendszere, valamint a kockázaton alapuló érdemi ellenőrzés hozzájárulhat a közbeszerzések szabályszerűségi és korrupciós kockázatainak felismeréséhez.

Az online konferencia előadásaihoz olyan témák kerültek kiválasztásra, amelyek az Állami Számvevőszék ellenőrzési és elemzési tevékenysége alapján hozzájárulhatnak a közpénz és közvagyon védelméhez, a jól irányított államhoz és az Országgyűlés által kijelölt fenntarthatósági célok eléréséhez, emellett aktuálisak és közérdeklődésre tarthatnak számot.

A rendezvény főbb témái tehát az integritás, a fenntarthatóság és a zöld közbeszerzések, a járványhelyzetben megjelent szabályozások, a verseny védelmének kihívásai a megváltozott körülmények között, továbbá a miniszterelnökség ellenőrzési tevékenysége a verseny tisztaságának sérelmét eredményező helyzetek elkerülésére.

Hirdetés