aktaMegszűnik a hagyományos, papíralapú közbeszerzési rendszer. Két éven belül a pályáztatás teljes folyamata elektronikus felületen zajlik – írja a Napi Gazdaság.

Két éven belül bevezetik a papírmentes, elektronikus közbeszerzési rendszert – mondta lapunknak Császár Dániel közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár. Az intézkedést a kedden az Országgyűlés elé terjesztett új közbeszerzési törvény is tartalmazza. A helyettes államtitkár szerint az elektronikus rendszer nagyban segíti majd a gyors és átlátható pályáztatást. Ha összekapcsoljuk az egyes állami nyilvántartórendszereket, nemcsak az adminisztráció csökken, hanem a pályáztatás folyamata is lerövidülhet – hívta fel a figyelmet Császár Dániel. A helyettes államtitkár szerint az új közbeszerzési törvény önmagában is számos olyan intézkedést tartalmaz, amely kevesebb adminisztrációs teher mellett szélesebb versenyt tesz lehetővé. Az eljárási határidők lerövidülnek; példaként említette, hogy a nyílt eljárás esetében a korábbi 45-ről 35 napra – különleges esetben 15-re – rövidül az ajánlattételi határidő. Bevezetik a nyilatkozati elvet is, így a szükséges dokumentumokat és igazolásokat adott esetben csak a győztes pályázónak kell benyújtania.

Az átláthatóságot segíti, hogy az új nemzeti eljárásrendben az alacsonyabb összegű pályázatokat is internetes felületen teszik közzé. Előnyt jelent a kis- és középvállalkozásoknak, hogy az ajánlattételi dokumentáció ingyenessé válik, a referenciáknál pedig normatív szabályozás lép életbe. Eszerint egy száz forint értékű közbeszerzésen már az a vállalkozás is elindulhat, amelyik 75 forint értékű referenciával rendelkezik. Ez komoly előrelépés, ugyanis korábban sokkal több referenciát vártak el az ajánlattevőktől. Szintén a lehetséges pályázók körét szélesíti, hogy csökken az elvárt árbevétel összege, a műszaki egyenértékűség elvének bevezetésével pedig olyan beruházások kivitelezésére is pályázhatnak a társaságok, amelyek műszakilag és nagyságrendileg hasonlók a korábbi munkáikhoz. Ennek köszönhetően egy iskola építésére az a cég is pályázhat, amelyik iskolát ugyan még nem, óvodát viszont már épített – jegyezte meg a helyettes államtitkár.
Az európai uniós támogatások felhasználását is felgyorsítja az új törvény. A „nyilatkozati elv” bevezetése felgyorsítja a pályázatok értékelését, kevesebb igazolást kell benyújtaniuk a cégeknek, ezzel pedig a bírálat is felgyorsul. A törvényjavaslat előkészítését széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg. Az új szabályozással hazánk élen jár a közbeszerzésekre vonatkozó európai uniós irányelvek átültetésében, Nagy-Britannia után másodikként teljesítjük a feladatot.

Hirdetés