nadirtasKét embert ítéltek el a balatonakali nádas kiirtásáért. Az első rendű vádlottat két év, a másodrendű vádlottat egy év börtönre ítélte a Veszprémi Járásbíróság, a büntetés végrehajtását azonban öt, illetve két évre felfüggesztette. Emellett pénzbüntetéssel is sújtották őket: az első rendű vádlottnak kétmilliót, a másodrendű vádlottnak pedig 200 ezer forintot kell becsengetnie – adta hírül a hvg.hu.

Mint ismert, Balatonakalin, a volt kemping területén 150 méter hosszan és 8-12 méter szélességben tarolták le a kiemelten védett nádast, ahol egy ingatlanfejlesztő üdülőparkot kívánt létrehozni.

Az elsőrendű vádlott egy földmunkavégzéssel foglalkozó vállalkozás ügyvezetője volt, aki 2018 novemberében szerződést kötött a terület tulajdonosával, a másodrendű vádlott pedig az ügyvezető alkalmazottja volt. A szerződésben a megrendelő kikötötte, hogy a munkákat csak az engedélyben meghatározott módon, illetve feltételek betartása mellett lehet elvégezni.

A másodrendű vádlott az elsőrendű vádlott utasításainak megfelelően 2019 elején a Balaton tómedrét képező, Natura 2000-es területnek minősülő földrészleteken 1,4 hektáron a korábban kiadott engedély kereteit túllépve jogellenesen irtotta a nádast. A nádirtást markológéppel végezte, a géppel nemcsak a nádat, hanem a náddal együtt az iszapot is kiszedte, és a partra halmozta. Az érintett nádas területe a jogellenes irtással több mint 50 százalékkal csökkent a bíróság megállapítása szerint.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik azonban felmentésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

Hirdetés