iroasztEgy csalásért jogerősen elítélt polgármestert felmentettek ugyan, ám visszafoglalkoztatta az önkormányzat, ahol dolgozott, így de facto megtartotta a helyét, és hamarosan újra hivatalosan polgármester lehet, mert e tisztség ellátásához nem kell erkölcsi bizonyítvány.

A Békés megyei Méhkerék polgármesterének, Tát Margitnak megszűnt a mandátuma, miután kiderült, hogy egy uniós támogatási pénz fantomtáborok szervezésére használt, s ezért a bíróság elítélte. Saját korábbi beosztottja azonban feltehetően ugyanazért a pénzért visszafoglalkoztatta, és valójában ma is ő polgármester a községben.

Ezt újra hivatalossá is tehetik. A törvények ugyanis lehetővé teszik, hogy az immár büntetett előéletű Tát Margit elinduljon a jövő heti, június 19-i időközi polgármester-választáson, így pedig – miközben nem változott semmi a bűncselekmény megítélésében, a bűnösség megállapításában és a büntetési tételben – újra megszerezze a településvezetői posztot. Holott mandátuma éppen a bűnösség kimondása miatt szűnt meg. Ma Magyarországon ahhoz, hogy bárki polgármester lehessen nem szükséges erkölcsi bizonyítvány, lehet büntetett előéletű is.

Az EU-s pénzből finanszírozott bűnmegelőzési programban ki nem használt szálláshelyek kifizetésérre vettek fel pénzt, sőt az is kiderült, hogy a rendőrök nem tudnak azokról az előadásokról, amelyeket állítólag megtartottak. A projektben állítólag részt vevő munkatársakat behívták a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságára, ám előtte a méhkeréki polgármester felkészítette fel őket arra, hogy mit mondjanak a hatóságoknak. A betanult szöveg élesen szemben állt a valósággal. Magyarul, hazudniuk kellett. Ezt később tanúként el is mondták a perben.

(Napi.hu)

Hirdetés