sumegA Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részét képező egyes projektek támogatásának növeléséről döntött a kormány – az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Pluszpénzt kap a dégi Festetics-kastély, Sümeg és Nagyvázsony. 

A Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása a 2014-2020-as uniós ciklusban, a Ginop-7.1.1 pályázat keretében valósult meg. A költségnövekmény támogathatósága ügyében Orbán Viktor miniszterelnök 2022. április 30-i határidővel Varga Mihály pénzügyminisztert bízta meg, a finanszírozás a  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 7. prioritása maximális kötelezettségvállalási szintjén belüli szabad forrás terhére történhet.

A mellékletből kiderült, hogy a dégi Festetics-kastély a hatályos 1,723 milliárd forinton felül 115 milliót kap pluszban, ezzel a megnövelt támogatás legfeljebb 1,839 milliárd lehet. Érdekesség, hogy a dégi Festetics-kastély Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya Fejér megyében. A kastélyt az ország legnagyobb angolparkja veszi körül.

A sümegi vár az eredeti 1,065 milliárd forinthoz kapott pluszban 53,8 milliót, így a támogatás megemelt plafonértéke immár 1,119 milliárd forint. Sümeg vára a Balaton-felvidék nyugati részén, a környező tájegységből kiemelkedő magányos hegycsúcs tetején található. A háromosztatú erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül.

>A nagyvázsonyi vár esetében a hatályos 1,516 milliárd forint támogatás 93,9 millióval egészült ki, ezáltal 1,61 milliárd ugrott a megítélt összeg. A nagyvázsonyi Kinizsi-vár a magyar középkor egyik meghatározó erődítménye. A vár építői jól használták ki azt, hogy északról a malomgátakkal felduzzasztott Séd vize és a várfalak meggátolták a torony megközelítését, ezért is képezték ki a lakótorony északi oldalát főhomlokzattá, amelybe nagyméretű ablaknyílásokat helyeztek. 

A kedvezményezett mindhárom esetben a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a projekt tárgya pedig Dégen, Sümegen és Nagyvázsonyban is a turisztikai célú fejlesztés.

(VG.hu)

Hirdetés