euro0Mint ismert, a területfejlesztési miniszter hétfőn jelentette be, hogy mégis igényt tart hazánk a 3300 milliárd forintos hitelre. A tárcavezető most az RTL Híradónak azt mondta, folyamatosan értékelték a helyzetet a választások óta, illetve amióta ez a kormány megalakult.

„Mindvégig úgy gondoltuk, hogy majd a határidő érkeztekor értékeljük, milyen a gazdasági helyzet, megéri-e, szükséges-e felvenni ezt a hitelt. Az Európai Bizottság azt kérte tőlünk és az összes tagállamtól, hogy március végéig jelezzük előzetesen, ha várhatóan igényt tartunk majd a hitelrészre. A munkamegosztás a kormányon belül úgy alakul, hogy Lantos Csaba felelős a hiteltárgyalások tartalmi részéért, a tárgyalások lebonyolításáért pedig én” – fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy most alakítják a pozíciót, indulnak a tárgyalások, és a nyár végére fejezik be őket.

Arra a kérdésre, mire akarják költeni ezt a pénzt, úgy felelt, hogy már Lantos Csaba kijelölése is árulkodó ebből a szempontból. Közölte: alapvetően energetikai projektekre szeretnék költeni a hitelt, olyan nagy projektekre, amelyek lehetővé teszik az energiaellátás diverzifikálását. Azt akarják, hogy Magyarország ne egyoldalúan függjön az orosz gáztól, hanem lehetőség szerint jobban ki tudjuk használni a lehetőségeket. Ezenkívül pedig az infrastruktúra korszerűsítését célzó projektekre is fog jutni a pénzből elmondása szerint.

Navracsics szerint ő hagyományosan az optimistább áramlatához tartozik a magyar politikának: abban bízik, hogy a most megtett lépések pozitív értékelést kapnak majd, és a nyár folyamán megérkeznek az első európai uniós részletek.

„A rossz hírem az, hogy részletekben fizet az Európai Unió, eddig is részletekben fizetett. Egyfajta utófinanszírozás van: tehát mi elküldjük a számlákat a már elvégzett projektekről és programokról, és ezeket az Európai Unió megtéríti. Ilyen értelemben már a magyar költségvetés előfinanszírozott projekteket, hiszen a területi operatív program pluszon vagy a GINOP+-on belül már számos felhívás jelent meg, nyertesek is vannak, zajlanak a projektek. Én abban bízom – közölte –, hogy továbbra is tudjuk folytatni a jó együttműködést az Európai Bizottsággal, és nem lesz akadálya a folyamatos finanszírozásnak.”

Hirdetés