futapenzA Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint 3,6 százalékkal emelkedhettek az árak októberben a tavalyi azonos időszakhoz képest, ami jóval magasabb a Magyar Nemzeti Bank 3,3 százalékos várakozásánál.

Az októberi árak 3,6 százalékkal emelkedhettek az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa alapján, ez az érték jóval magasabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberi inflációs jelentésében szereplő 3,3 százaléknál. A konszenzus szerint az idén 2,9 százalék, jövőre pedig 3,3 százalék lehet az éves fogyasztói árindex, ami 10, illetve 20 bázisponttal magasabb az MNB prognózisánál. A maginfláció 2,5 százalék lehetett a szakértőktől kapott válaszok alapján.

Az üzemanyagárak szeptemberhez képest csökkentek, a külső inflációs nyomás viszont növekvő tendenciát mutat – értékelte az októberi folyamatokat Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője, aki 3,4 százalékos fogyasztói árindexre számít az év tizedik hónapjában. Holecz Noémi, az Equilor vezető elemzője úgy kalkulál, hogy a fogyasztói árindexet az év végéig a magas üzemanyagár, a gyengébb forint és a feszes munkaerőpiac miatti jelentős béremelések mozgatják. Kuti Ákos az év hátralevő részében azt várja, hogy a jegybank által meghatározott toleranciasáv 4 százalékos felső határa alatt marad az infláció, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint az év hátralévő részében már magasan maradhat.

Az infláció a következő néhány hónapban is az MNB inflációs célja körül, annál néhány tized százalékponttal magasabban, de mindenképpen a célsávon belül alakulhat – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. Úgy látja, hogy a fogyasztói árindex alakulását továbbra is az olajárak és a forintárfolyam folyamatai határozhatják meg. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az év utolsó két hónapjában a magasabb bázis, az élelmiszerárak emelkedésének lassulása és az enyhülő energiaárak húzhatják lejjebb a drágulás ütemét a jelenlegi csúcsokról.

Az ING Bank elemzőjének prognózisa szerint év végére 3,3 százalékra csökkenhet a fogyasztói árindex, ráadásul a maginflációs tételekben sem várható számottevő emelkedés. Jövő év elején meglepően magas lehet a maginfláció – mondta Virovácz Péter. A magasabb bérek a boltokban is érvényesülhetnek, a vállalatok többsége januárban árazhatja magasabbra a termékeit – tette hozzá.

Hirdetés