kozmuvekFőleg egyedi, illetve a gazdasági újrainduláshoz kapcsolódó tényezők miatt nagyot ugrott a gáz piaci ára Európában és Magyarországon. Az áram árával ugyanez a helyzet, de ott rendszerszintű probléma is van, egyre több az ingadozó termelésű megújuló forrás, kevés a kiegyenlítő erőmű, így drága a szabályozó áram. A magyar energiahivatal vizsgálódik és intézkedéseket fontolgat.

Jelentősen nőtt az elmúlt hetekben, hónapokban az elektromos áram és a gáz ára Európában (is), még ha ebből a magyar lakossági fogyasztók a hatósági árak miatt nem is láttak semmit, és vélhetően (még egy darabig) nem is fognak.Nagyon is megérezték azonban a hazai vállalkozások, amelyek nem hatósági, hanem piaci áron veszik az áramot és a gázt. Beszéltünk olyan vállalkozóval, akinek a szolgáltatója 40 százalékos áramáremelést jelentett be, és olyannal is, ahol a gázszolgáltató 70-80 százalékkal emelt.

Rajtuk keresztül végső soron megérzi a lakosság is a drágulást, hiszen a magasabb energiaárak költségnövekedést jelentenek a vállalkozásoknak, amit azok előbb vagy utóbb kénytelenek beépíteni az áraikba. A lakosság így magsabb árakkal találkozik az éttermekben, üzletekben stb., az inflációs mutató pedig egyre feljebb kúszik - miközben túl magas, sőt várhatóan közép távon is magasnak ígérkezik, annyira, hogy a jegybankot lépésekre, egy szigorítási ciklus elkezdésére sarkallta.

A cikk itt folytatódik »

Hirdetés