biroferencKonstruktív együttműködésre készülnek – az állami szervek és a civil szektor delegáltjai megegyeztek a Korrupcióellenes Munkacsoport alapvető lépéseiben. 21 állandó taggal és több állandó meghívott részvételével kedden megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport.

A szervezet közleményben tudatta, hogy a testület nemcsak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyezett meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva –, hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztetett. A munkacsoport alelnökévé a dr. Várady Szilviát választották.

Október elején több korrupcióellenes törvényjavaslatot is megszavaztak a Parlamentben, hogy az Európai Bizottság kifizesse Magyarországnak a visszatartott pénzeket. Ekkor döntöttek korrupcióellenes munkacsoport felállításáról, ami azután szűnt meg, hogy 2013-ban kiléptek a civil szervezetek (például a Transparency International). Az információs szabadságról szóló törvény módosítása után úgy látták, hogy „a kormány vezetői részéről nincs valódi szándék a korrupció visszaszorítására”.

Az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása törvényi kötelessége volt a hatóságnak, melybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki 24 civil jelölt közül. A munkacsoport ügyrendjéhez több javaslat érkezett a nem-kormányzati szereplők részéről, ezeknek döntő többségét a testület elfogadta. Így nyilvánosak lesznek a civilek életrajzai, amelyeket a Munkacsoport dedikált weboldalán fog közzé tenni.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban. A törvény által előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak. A következő találkozó 2023. január második hetében lesz.

Biró Ferenc (képünkön), az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke az ülés után bizakodó.

„Tudtuk, hogy lesznek zökkenők, hiszen kipróbálatlan terepen járunk. Úgy kell utat építenünk úgy, hogy még a nyomvonalat sem jelölték ki. A viták konstruktívak, a felek nem a konfliktust, hanem a megoldást keresik.

Egy jól és hatékonyan működő Korrupcióellenes Munkacsoport nagy segítséget jelent a Hatóság munkájához és általában véve a tisztább és átláthatóbb közélet megteremtése érdekében, hiszen módszertani javaslatokat éppen úgy várunk tőle, mint a jogszabályi környezet jobbítására vonatkozó javaslatokat, vagy akár konkrét ügyeket, melyek becsatornázhatóak kockázatkezelési rendszerünkbe.”

Biró a Telexnek azt nyilatkozta a múlt héten, hogy mindent elkövet azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el. A teljes interjút itt olvashatja.

(Telex.hu)

Hirdetés