vizmTolna megyéről nemcsak a Paksi Atomerőmű juthat eszünkbe, hanem számtalan gyógyfürdője is, hiszen a Dél-Dunántúl turisztikai régióhoz tartozó terület bővelkedik a termálvízben. A strandszezonra való készülődésről és a kormányhivatalokra háruló feladatokról dr. Németh Lídia megyei tiszti főorvost, a Népegészségügyi Főosztály vezetőjét kérdeztük a Rádió Orienten.

A szakember elmondta, nyári szezont előtt mindig különös gonddal készülnek a járási népegészségügyi osztályok munkatársai a medencés fürdők, strandok, vagy természetes fürdőhelyek felügyeletére, a legfontosabb szempont pedig természetesen a prevenció: eleve megelőzni a fürdővíz okozta megbetegedéseket, hogy a strandolás valóban kikapcsolódás legyen, ne egy esetleges rossz élmény.

Tolna megyében 14 olyan strandfürdő található, amely rendelkezik szezonálisan is üzemelő medencével, ezekből 6 eleve csak nyáron nyit ki – mondta el a tisztifőorvos, hozzátéve, a fürdők változatos időpontokban kezdik a szezont, van, ahol már május folyamán megnyitják a kültéri medencéket.

Minden fürdőben a tervezett nyitás előtt kötelező hatósági laborvizsgálat keretében ellenőrzik a vízminőséget. Ha akár a vízzel kapcsolatban kémiailag, mikrobiológiailag, vagy medencekezelésnél, műszakilag bármi rendellenesség felmerül, vagy a helyszíni bejárások során higiéniás problémákkal szembesülnek a szakemberek, nem engedélyezik az üzembe helyezést, ameddig a probléma el nem hárul.

Kiemelten kezelik a fürdővendégektől érkező panaszokat is, szükség esetén pedig soron kívül kivizsgálják a beérkezett jelzéseket.Tolna megyében az elmúlt években fürdővíz okozta megbetegedésről egyetlen jelentés sem érkezett a hivatalhoz sem hivatalosan, sem a lakosság részéről hangsúlyozta dr. Németh Lídia. A természetes fürdővizek is újra egyre népszerűbbek – mutatott rá a tisztifőorvos, noha ezek kevésbé biztonságosak, mint a zárt fürdők. Tolna megyében, a Szekszárdi járásban két természetes vízen – Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – jelölt ki összesen 4 fürdőhelyet a járási hivatal. Természetesen itt is megtörténik a szezonnyitó kötelező vizsgálat, és utána is folyamatos az után követés, az eredmények a kormányhivatal honlapján nyomon követhetőek, és évek jó és kiváló minősítésűek ‒ tájékoztatott dr. Németh Lídia.

Hirdetés