viharPéldátlan összefogással, 72 óra alatt sikerült elhárítani a június 27-én, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére lecsapó vihart következtében létrejött károkat – emelte ki a Katasztrófavédelem helyettes főigazgatója. Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok a szabolcsi viharkárok felszámolásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó tűzoltók részére adott át kitüntetéseket csütörtökön, Budapesten.

Június 27-én csütörtökön erős vihar csapott le a keleti országrészre. Hetvenkét óra alatt nyolcvan településen, több mint 2500 bejelentés érkezett, ennyi beavatkozáshoz riasztották Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tűzoltókat – ismertette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre elmondta: szinte azonnal látszott, hogy a károk elhárítására a megyei tűzoltók kapacitása, még az az önkéntes mentőszervezetek és az önkormányzati tűzoltók erőivel együtt sem elegendőek.

Az orkán erejű szél fákat döntött ki, a szél és a jégeső rengeteg köz-és lakóépület tetőszerkezetét rongálta meg. A csapások a közműveket is érintették,. A villanyvezetékekre dőlt fák miatti áramkimaradás 93 települést érintett, közel 60 ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. Összesen 80 településen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Példás összefogással a károk enyhítése érdekében az ország minden pontjáról érkeztek mentő egységek az érintett területekre. Összesen 531 fő, 114 gépjárművel, több száz technikai eszközzel vett részt a károk felszámolásában- közölte Dóka Imre. Hozzátette: a hivatásos tűzoltók mellett sok önkormányzati és önkéntes tűzoltó is részt vett a vihar okozta károk felszámolásában.

Kitért arra is, hogy a katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt fektet az önkéntesek munkájára, pályázatokon keresztül támogatja tevékenységüket, ezért a baj órájában nyugodt szívvel számíthatunk rájuk.

Példamutató helytállásukért a katasztrófavédelem főigazgatója közel ötven tűzoltónak és önkéntesnek adományozott elismerést. Összesen 30 hivatásos és 12 önkéntes egyéni, valamint 6 társas együttműködésben dolgozónak adtak át elismerést, de a mentésben résztvevő valamennyi hivatásos és önkéntes szakembernek és segítőnek is köszönetet mondott a szervezet helyettes főigazgatója, Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok a katasztrófavédelem székházában.

Orientpress

Hirdetés