ALBERLETAz egyetemisták hazaköltözése és a vidéki munkavállalók home office-ra való átállása után csökkent az albérletek iránt mutatkozó kereslet és emiatt a kínálati ár is. Ez a változás nemcsak a fővárosra, hanem a vidéki nagyvárosokra is jellemző. Az pedig, hogy a korlátozások enyhítésével drágulás következik majd be, egyáltalán nem biztos.

Örülhetnek a budapesti bérlők, de nem sokáig

Korábban a fővárosban az átlagfizetéshez képest megfizethetetlen volt a legtöbb kerület. Még mindig magasak az albérletek átlagos négyzetméter árai, de tavalyhoz képest azért sokat csökkentek. A legtöbb kerületben 5-20% közé tehető a visszaesés. A legjobban az I. és a VI. kerület lakásbérlői örülhettek, ahol átlagosan 30%-kal olcsóbbak most a kiadó lakások, mint egy éve.

Ha árzuhanásról nem is, de nagyobb mértékű visszaesésről beszélhetünk a népszerű V., VII. és VIII. kerületben kiadó lakások esetében is. Igaz, négyzetméterenként átlagosan még 1000 forinttal sem csökkentek ezen kerületek kiadásra kínált lakásainak bérleti díjai, de ha egy nagyobb lakást veszünk, pár száz forint jelentős összeggé adódhat össze. Például az Ingatlannet.hu kínálatában a VII. kerületben a 2020-as év elején egy 50 m2 alapterületű lakást átlag 192 ezer forintért hirdettek meg, míg az idei év kezdetén 155 ezer forintért.

Persze van olyan fővárosi kerület is, amelyek albérletpiaci árai nem adták meg magukat a járványidőszaknak. Ilyen például a XII. kerület, ahol egy lakás bérleti díját idén februárban átlagosan 2%-kal szabták magasabbra, mint tavaly februárban.

alberletek bp

A szakértőknek egyhangú véleménye van Budapest albérletpiac árainak változási irányáról. Szerintük a turizmus normalizálódásával a fővárosban újra növekvő tendenciáról számolhatunk majd be. Abban viszont nincs egyetértés, hogy mikortól fognak emelkedni az árak. A többség szerint a járványidőszak lezártával már rögtön drágulás lesz megfigyelhető, egy szűkebb csoport szerint is drágulás jön majd, viszont prognózisaik azt mutatják, hogy ez még várat magára.

Mi a helyzet az egyetemi városok albérletpiacával?

Egy éves viszonylatban Debrecen kivételével az összes régióközpontban csökkentek az albérletpiaci árak az Ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint. Magyarország második legnépesebb településén ugyanis 2020 februárjában ugyanannyit – átlag 2200 forintot – kértek el egy kiadó lakás egyetlen négyzetméteréért, mint idén februárban.

A vizsgált időszakban Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Pécsen és Győrben viszont lejtő pályára kerültek a havi bérleti díjak. A legnagyobb mértékben a székesfehérvári albérletek átlagárai csökkentek, méghozzá 2400 forintról 2000 forintra. Így most egészen 20%-kal alacsonyabb átlagos négyzetméter áron lehet megkapni Székesfehérváron egy kiadó lakást.

alberlet regio

Nagy valószínűséggel a fővárosi albérletpiachoz hasonlóan a vidéki albérletpiac is hamarosan életre kap, azonban ez utóbbi esetében sem tudjuk, hogy még az idei évben számolhatunk-e be a kereslet élénküléséről és az árak emelkedő tendenciájáról.

Hirdetés