ado10A valaha volt második legnagyobb értékére nőtt január végére az államadósság, derül ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által közzétett adatokból. A központi költségvetés adóssága január végén 21 187,8 milliárd forint volt, ami hatalmas mértékű, 467,7 milliárdos növekedést jelent a tavaly januárihoz képest. A rekordot 21 426,1 milliárd forinttal 2011 novemberében érte el a költségvetés adóssága – írja az Index.

 

Ha az adósságkezelő részletes adatait megnézzük, az látható, hogy a központi költségvetés adóssága enyhe kilengéseket leszámítva trendszerűen tavaly június óta, nagyjából féléve növekszik. Júniusban 20 622 milliárd forint volt az adósság mértéke, ez bő félév alatt 2,7 százalékkal, 565 milliárd forinttal emelkedett.

Az adósság növekedéséért ezúttal nem lehet felelőssé tenni a devizaárfolyamok alakulását: az adatsorból az látható, hogy az előző havival és az egy évvel ezelőttivel összevetve is egyértelműen a forint alapú eladósodás hajtotta az államadósságot. Tavaly januárban még csak 10 493,3 milliárd forint volt a költségvetés forintos adóssága, ez az érték idén januárra 12 446,3 milliárdra nőtt. Ez éves szinten 1953 milliárd forintos – azaz 19 százalékos – emelkedés, ami több mint négyszerese a teljes adósság-bővülésnek. Havi alapon még nagyobbat ugrott a forintos adósság: a decemberi 12 042 milliárdos szintnél 404 milliárddal, 3,3 százalékkal volt nagyobb a forintos adósság.

Mindeközben a devizaalapú eladósodás mértéke nagyot csökkent, az egy évvel korábbi 9587,3 milliárd forintos szintről 8463,7 milliárdra mérséklődött. A decemberi 8326,6 milliárdhoz képest, tehát havi szinten viszont nőtt a devizás adósság is, ez kis mértékben a Prémium Euró Magyar Államkötvény elindításával, illetve a decemberinél gyengébb januári forinttal magyarázható.

A január végi adósságadatok már igencsak árnyalják azt a diadaljelentést, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium januárban tett, miszerint „Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében” (ráadásul ugyebár azt is állították, hogy ezt megszorítás nélkül sikerült elérni, amiről aztán saját magyarázatukból derült ki, hogy nem volt igaz).

A kormány.hu-n látható adósságnyomás-mérőn is az látszik, hogy megtorpant az államadósság csökkenés: GDP-arányosan 78,01 százalékon állunk, és ha figyelembe vesszük, hogy a csütörtökön megjelenő GDP-adat már Matolcsy György szerint is rosszabb lehet az eddig várnál, akkor elképzelhető, hogy az adósság a 78,5-79 százalékos sávban van.

Miután tavaly a harmadik negyedév végén 78,6 százalék volt az adósságszint – de 2011 közepén, amikor a nyugdíjállamosítás volt, 77 százalék alá is csökkent –, a mostani adatok azt jelenthetik, hogy az adósságcsökkentés leállt. Az államadósság GDP-arányos szintje az elmúlt két évben a 77-81 százalék közötti sávban mozgott.

 

Hirdetés